»Urinen er mørk, kroppen gør ondt, og håret falder af i brusebadet«: Dybt rørende selvbiografi fra målmandslegende

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Lars Høghs nye selvbiografi er rystende ærlig og personlig. Der spares ikke på detaljerne. Læseren kommer helt tæt på et liv, der er vendt op og ned.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hjerteskærende, tankevækkende, men mest af alt livsbekræftende.

Lars Høgh har kæmpet for sit liv siden 2018, da målmandslegenden med det flammende hår fik konstateret livstruende kræft i bugspytkirtlen.

En kamp, der rystende ærligt og personligt skildres i hans nye selvbiografi »Der er antal på alt« i samarbejde med forfatter Jakob Kvist.

Yderpolerne

Særligt scenen ti dage efter diagnosen rammer hjertekulen og minder om, hvordan tilværelsen nogle gange kan svinge som et grotesk pendul – og i Lars Høghs tilfælde helt ud i yderpolerne.

Den ene dag ramler det hele. Tæppet rives væk. Den anden dag fejres kærligheden, sønnen Jonas skal giftes, og alt det mørke glider i baggrunden … i hvert fald for en stund.

Den sommeraften er Lars Høgh far, svigerfar, best man og bassist i familiebandet »The Ibs«. En glædens dag, en »livsbekræftende manifestation«, ja »noget, der virkelig lyste«, trods den mørke nyhed små to uger tidligere på Odense Universitetshospital.

Under bryllupsfesten begynder en film at spille på hans indre lærred:

Det storslåede bryllup i Michael Ciminos »The Deer Hunter« fra 1978, der fylder en tredjedel af filmen og er en foruroligende, kontrastfyldt ouverture til de vietnamesiske slagmarker, der ødelægger de unge mænd på forskellig vis.

Dualismen hjemsøger Lars Høgh den aften på Lundsgaard Gods i Kerteminde. På den ene side festen, kærligheden, vennerne, familien, grinene, vinen og den lækre mad i lange baner.

»Vi skal feste, for de unge, for kærligheden, for troen og håbet.«

På den anden side »dødsdommen«, som han konsekvent kalder det. Noget alvorligt, noget aldeles ukendt lige rundt om hjørnet.

Helt tæt på livets realiteter

Lars Høgh elsker livet; han vil gøre alt for at leve; han har også meget at leve for. Og hvor han dog kæmper – trods det ene tilbagefald efter det andet.

En bestemt kommentar fra en kirurg på Rigshospitalet får afgørende betydning for hans måde at betragte sin sygdom på.

»Der har siddet en på den stol der, som ikke troede på det, og han overlevede ikke. Men der har også siddet en anden, der sagde, det der, det skal jeg nok klare, og han lever endnu.«

Ærligheden i »Der er antal på alt« er dybt rørende og velsagtens bogens helt store styrke. Der spares ikke på detaljerne, intet pakkes ind:

Urinen er mørk, kroppen gør ondt, og håret falder af i brusebadet og udfordrer hans forfængelighed næret af myten om Samson og styrken i lokkerne.

Hvordan skal han igen fortælle sin kone og børn – alle vennerne og kollegaerne – at der igen er skygger på scanningerne? Nu gik det jo lige så godt.

Bogomslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindhardt og Ringhof.

Læseren står skulder ved skulder med ham under svære telefonsamtaler, familiemiddage og træningspas, hvad enten det er i OB, Brøndby, FC Nordsjælland, Oure Idrætsefterskole eller landsholdet, der er som en anden familie for den i dag 62-årige fynbo.

Bogen er også historien om næsten et halvt århundrede i dansk topfodbold.

Fra dengang der blev drukket bajere i omklædningsrummet, og B1909 var et hold, OB frygtede, over epoken med den særprægede Richard Møller Nielsen, fyldt med ideer og gammel bitterhed, og helt frem til fodboldens skinnende kapitalisme anno 2021 og Kasper Hjulmands sprudlende landshold.

En rejse gennem fodboldens sjæl i Danmark. En rejse gennem Lars Høghs tanker og inderste væsen, når det ser sortest ud. Men også en historie om håb, som aldrig slukkes.

Der er antal på alt
Forfattere: Lars Høgh og Jakob Kvist. Sider: 312. Pris: 300 kroner Forlag: Lindhardt og Ringhof