I sit livs kamp: Lars har delt ud af sin kærlighed til fodbold

Lars Høgh, landsholdets og Brøndbys målmandstræner, står midt i en alvorlig kræftsygdom. I dag fylder han 60 år.

Den lune fynbo har med sit gode humør og sin imødekommenhed fået mange venner i dansk fodbold. Her fra Lars Høghs første periode i Brøndby IF med klubbens daværende målmand, Stephan Andersen, med ryggen til. Arkivfoto 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God bedring, Lars.

De tre gule bogstaver over billedet af Lars Høgh fik for en tid alle de kække og lidt smådumme kommentarer i Twitters fodboldtossede univers til at forstumme. Den dag i august 2018, da Brøndby IF meddelte, at klubbens og landsholdets målmandstræner Lars Høgh var blevet ramt af kræft, forstummede hån, spot og latterliggørelse på de sociale medier for en stund. Alle uanset klubtilhørsforhold sluttede op bag en legende i dansk fodbold, og ønskerne om god bedring strømmede mod den lune fynbo.

Siden har Lars Høgh fået kemobehandling, og i begyndelsen af november gennemgik han en vellykket operation for bugspytkirtelkræft. Kort før operationen fortalte han i Go´aften Danmark på TV 2, at kun syv procent af de ramte med den kræftform lever efter fem år, men som han sagde, iført en stor kasket på hovedet, så ser han altid på den lyse side.

Det er da også sådan, vi har lært ham at kende gennem et langt fodboldliv. Altid klar med en frisk bemærkning, et kækt smil og et lunt, blåt glimt i øjet under den uregerlige frisure.

817 kampe vogtede han målet for »de strivrede« i OB, og han vandt tre danmarksmeserskaber med klubben i Ådalen. Af en målmand at være hører han til de små med sine blot 180 cm, men det var ikke til at se den decemberaften i 1994, hvor han med flere pragtredninger var med til at sikre OB den sensationelle 2-0 sejr over mægtige Real Madrid i UEFA Cuppen på Santiago Bernabéu. Otte landskampe blev det også til og mere end 50 på bænken.

Hans specialitet? At snuppe straffespark.

Vil ikke kun træne proffer

Da hans egen fodboldkarriere var slut, kastede Lars Høgh sig over trænergerningen, og det er nok særligt i disse år, at hans karriere har adskilt sig fra så mange andre tidligere fodboldstjerner. Han har gennem årene været målmandstræner i klubber som Viborg, OB og Brøndby, og han etablerede sit eget firma Lars Høgh Coaching ApS.

Men Lars Høgh ville mere end det.

I 13 år har han sammen med Brian Laudrup arrangeret fodboldcamps og streetfodboldturneringer for at fremme talentudviklingen i dansk fodbold og skifte fokus fra resultater til leg og boldglæde. De opløste firmaet for et par år siden, fordi de følte, at deres mål var nået. De danske klubber havde fået øjnene væk fra stillingerne og var i stedet begyndt at fokusere på talentudvikling og kærlighed til spillet.

 

Højt humør til træning med landsholdet i Dublin i november 2017. Lars Høgh til højre sammen med landstræner Åge Hareide (t.v.) og  assisterende landstræner Jon Dahl Tomasson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

»Da vi startede, gik det i klubberne meget ud på det at vinde. For os handlede det mere om legen. Det handlede om, man skulle få kærligheden tilbage ved fodbold i stedet for udelukkende at fokusere på resultater,« sagde Lars Høgh dengang til B.T.

Laudrup og Høgh er de senere år også gået sammen om Akademiet Fodbold Fulton, der i samarbejde med Gentofte Kommune har skabt et nyt undervisningstilbud, der skal overføre den sociale læring fra fodboldbanen til læringsmiljøet i klasseværelset.

For sådan er Lars Høgh, For ham har det aldrig været nok at træne proffer. Han vil give sin kærlighed til fodbold videre og se den skabe positive forandringer for børn og unge. Derfor står han i dansk fodbold ikke blot tilbage som én blandt mange tidligere fodboldspillere, men som et usædvanligt generøst menneske.