Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Ublu renter til socialt udsatte tærer på bankers omdømme

Høje renter modsvarer normalt høj risiko, men risikoen på lån til sårbare danskere er lig nul, når kommunerne kautionerer. Ureflekterede banker udsætter sig selv for nye politiske indgreb og berettigede påstande om grådighed.

»Bankerne risikerer nye indgreb, hvis de ikke er lydhøre overfor berettiget kritik,« skriver Birgitte Erhardtsen i denne leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har landets banker slet ingenting lært? Har de mange sager om hvidvask, kontroversielle aktietransaktioner, mishandlede inkassokunder, fejl i kundesager og ulovlige investeringsprodukter slet ikke aflejret sig som nyttig læring hos de ansvarlige bankdirektører? Er bankernes fine ord om samfundsansvar blot næringsfattig glasur på en rå virkelighed?

Bankernes seneste møgsag, hvor Danske Bank, Nordea og Arbejdernes Landsbank har krævet ublu renter af risikofri lån til socialt udsatte, risikerer at tegne bankernes ledelser som kortsigtede, kælderkolde kapitalister, der ikke forstår, hvornår de gør langsigtet skade på sig selv.

I Danmark har vi et system, hvor kommunerne har pligt til at hjælpe socialt udsatte mennesker til at få banklån til indskud i en lejlighed i alment byggeri. Kommunen garanterer for lånet, og banken løber således ingen som helst risiko. Kan de pågældende ikke betale, åbner kommunen kassen.

Nu rapporterer Børsen om, at en række banker kræver ti procent eller mere i rente til trods for, at den normale rente på forbrugslån ligger omkring de fire-fem procent. Arbejdernes Landsbank tager endda 12 procent! Godt nok kan der være tale om besværlige kunder med dårlig økonomi, men det retfærdiggør næppe et sådant renteniveau.

Bankerne er privatkapitalistiske foretagender, som tjener penge på at låne penge. Men kæden hopper af, når sammenhængen mellem renteniveau og risiko forsvinder. Det er sædvanlig bankforretning at tage en høj rente for højrisikable lån. Med til denne kategori hører kommunalt garanterede lån ikke.

»Er bankernes fine ord om samfundsansvar blot næringsfattig glasur på en rå virkelighed?«


Bankerne tjener formentlig en skilling på lånene, men profitten kan næppe stå mål med indhugget i bankernes imagekapital. Bankernes højrentelån til socialt udsatte skubber den dag, hvor befolkning og politikere igen anerkender bankerne som gode og ansvarlige samfundsborgere, yderligere et stykke ud i fremtiden. Udnyttelsen af svage borgere lægger sig i halen på Danske Banks inkassoskandale, hvor dårlige betalere blev mishandlet, og banken udnyttede dem til at lade sin ejendomsmæglerkæde Home tage overpriser, når kæden bistod med at sælge kundernes huse.

Både politikere og befolkning vil se bankernes ublu renter på risikofri lån som endnu et bevis på, at bankerne ikke kan styre sig, og sagen risikerer at udløse nye strafaktioner mod branchen i stil med det såkaldte samfundsbidrag, en afgift betalt af bankerne, som skal bidrage til Arne-reformen.

Enhedslisten fisker i rørte vande, når erhvervsordfører Victoria Velasquez kalder bankernes ageren grotesk og lader forargelsen få frit løb over, at udsatte borgere er blandt dem, der betaler dyrest i banken. Man behøver ikke høre til på venstrefløjen for at dele det synspunkt.

Nogle kommuner har helt opgivet bankerne og yder selv udsatte borgere lån. I Svendborg har borgmesteren haft fat i kraven på Danske Bank, som er gået med til at sænke renten til fem procent på landsplan. Nordea sætter også renten ned til 5,75 procent, mens Arbejdernes Landsbank efter Børsens omtale sætter renten ned til fem pct. Spar Nord fastholder et højt renteniveau. Mange banker er altså til at tale med nu, hvis borgmestrene i landets øvrige kommuner mander sig op til at bruge deres buying power.

Kommunernes Landsforening må hurtigst muligt invitere bankerne til at få lavet en ordentlig aftale på vegne af socialt udsatte bankkunder. Opgaven kan også være velegnet at sende i udbud, idet den er afgrænset og risikoen kendt.

BIRGITTE ERHARDTSEN