Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Se & Hør-sagen: Mangel på etik fik sin konsekvens

»Torsdagens domme viser, at allerede med den eksisterende lovgivning falder hammeren – og falder, så det kan mærkes – når et medie går langt over stregen.«

Se og Hør. Henrik Qvortrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Sagen om Se & Hørs brug af den såkaldte tys-tys-kilde til at fremskaffe fortrolige oplysninger om kendte danskeres kreditkortforbrug har været en belastning. Ikke blot for Se & Hør, men også for mediernes samlede anseelse.

Det kan man som medieansvarlig i dagens Danmark mene er unfair, men det er en realitet. Det har i den forbindelse ikke hjulpet, at den nu fængselsdømte fhv. chefredaktør Henrik Qvortrup løgnagtigt har påstået, at Se & Hør skam ikke gjorde mere, »end journalister og redaktører har gjort i mange år på alle mulige medier«.

Det er ikke tilfældet. Se & Hør-sagen er heldigvis enestående. Den er unik, fordi ugebladets og tys-ys-kildens handlinger var en så ufattelig grov krænkelse af kendte danskeres privatliv. Det sker ganske rigtigt jævnligt, at medier eksempelvis bringer historier, som bygger på lækkede oplysninger.

Men i tilfældet Se & Hør var der ingen som helst væsentlig samfundsmæssig interesse i at få informationer til offentlighedens kendskab om, hvor i verden eksempelvis en kendt studievært brugte sit kreditkort. Der var alene den slibrige nyfigenhed. Og dermed grove krænkelse.

Uanset hvordan man måtte bedømme de konkrete strafudmålinger er det derfor næppe overraskende, at retten i Glostrup torsdag valgte markant at kvittere for ugerningerne på Se & Hør. Med et år og seks måneders ubetinget fængsel til tys-tys-kilden Peter Bo Henriksen og et år og tre måneders fængsel, heraf tre måneder ubetinget, til Henrik Qvortrup som de mest iøjnefaldende straffe. Tidligere er der givet betingede fængselsstraffe til nogle af sagens sekundært ansvarlige fra Se & Hørs daværende redaktion, og Aller Media har fået en bøde på ti millioner kroner.

Dommene er formentlig en god nyhed for de mennesker, der er blevet krænket af Se & Hørs og tys-tys-kildens ugerninger. Man skal kunne leve i Danmark, også som ofte medieomtalt kendis, uden at frygte, at medier, redaktører og journalister uden et fornødent moralsk kompas delagtiggør resten af verden i ens absolut private forhold.

Dommene bør også kunne tjene til at berolige de politikere, som har brugt Se & Hør-sagen som anledning til at lancere forslag om markant hårdere straffe mod medierne ud fra den fejlagtige slutning, at Se & Hør-sagen var symptom på et mere generelt problem i medierne. Det er den for det første ikke. For det andet kan politikerne nu slappe af; torsdagens domme viser, at allerede med den eksisterende lovgivning falder hammeren – og falder, så det kan mærkes – når et medie går langt over stregen, som det er sket her.

Således bør Se & Hør-sagens foreløbige udgang torsdag også siges at være brugbar fremadrettet for en hel mediebranche, der på urimelig vis er blevet tilsværtet af Qvortrup og co.’s manglende journalistiske etik. Ingen branche kan holde til tålsomhed over for brodne kar.

For en mediebranche, der lever af sin troværdighed, gælder dette i endnu højere grad. Den fhv. nyhedschef på Se & Hør, Lise Bondesen, som tidligere i år blev idømt betinget fængsel for sin rolle i sagen, har sidenhen sagt følgende om bladets brug af tys-tys-kildens adgang til de private kreditkortoplysninger: »Det var forkert på alle tænkelige parametre. Etisk, moralsk og juridisk.«

Deri har hun fuldstændig ret. Og det er den væsentligste grund til, at dommene for mange vil være logiske. De viser, at den slags har en konsekvens.