Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Opgøret med den store afdannelse

»Gennem de seneste 10-20 år synes bevidstheden at have bredt sig om det dannelsestab, der fulgte af uddannelsesrevolutionen.« Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske tænker vi ikke så meget over det, men vi lever i slipstrømmen fra to revolutioner. Dels 68-revolutionen, der gjorde op med gamle autoriteter og mønstre, ikke mindst i skolerne og på uddannelsesinstitutionerne. Dels den digitale informations-revolution, der har givet mennesker over hele kloden adgang til alt – nu. Alle data, al viden, alle informationer.

Ideelt set havde de to revolutioner medført en historisk demokratisering af al viden og en hidtil uset oplysningsæra. Men revolutionære idealer viser sig altid at være utopier. Resultatet blev et andet. Man kan vel skildre det således: Aldrig har så mange haft så dyb viden om så lidt.

Nu vil undervisningsminister Merete Riisager (LA) gøre op med det dannelsestab, som afskaffelsen af den sorte skole medførte. Den sorte skole er i dag et begreb, der mest benyttes som skræmmebillede, hvis nogen formaster sig til at efterlyse mere faglighed i folkeskolen. Men ingen – åbenlyst heller ikke undervisningsministeren – ønsker sig tilbage til den sorte skoles tyranni, afstraffelsesmetoder og kæft, trit og retning. I stedet er det værd at pege på, hvad man nok endte med at kaste ud med badevandet, da 68-revolutionen rullede hen over uddannelsessystemet.

Gennem de seneste 10-20 år synes bevidstheden at have bredt sig om det dannelsestab, der fulgte af uddannelsesrevolutionen. Trods al den kritik, der med rette kan rejses af den seneste folkeskolereform, så betoner den modsat en række tidligere reformer netop behovet for mere faglighed i skolen. Merete Riisager, som har været meget kritisk over for folkeskolereformen, vil klogt nok ikke rulle den tilbage. Men snarere bygge ovenpå for at finde tilbage til det vigtigste, det mest nødvendige og det grundlæggende i al undervisning, i al oplysning. Som hun udtrykker det: »Hukommelsesbaseret viden, indlæring, forståelse og indsigt er helt afgørende for dannelsesbegrebet og dannelsen af den myndige borger.« Det har hun helt ret i. Selv lærerformand Anders Bondo Christensen giver hende »langt hen ad vejen« ret. Noget synes at ske. Et opgør med den store afdannelse.

Det er på høje tid. Forhåbentlig er det ikke for sent. For som nævnt kom uddannelsesrevolutionen ikke alene. Den fulgtes af den digitale medierevolution, hvor den moderne borger nu – med de sociale mediers enorme vækst – kan hengive sig til det grusomt uoplyste liv i ekkokamrene. Hvor det, der mangler, er kontekst, præcis som i en folkeskole, der for længe prioriterede projektmageri og tværfaglighed over basal viden. Forudsætningen for dannelse er kontekst. Forudsætningen for kontekst er viden og indsigt, der rækker ud over ens egen verden, egne erfaringer og egne umiddelbare interesser.

Efter den digitale medierevolution har vi selv et stort ansvar for ikke at lide afdannelsens fortabelse i de sociale mediers malstrøm. Efter uddannelsesrevolutionen i 68 og frem er det i høj grad en samfundsopgave og en politisk opgave at rette op og finde tilbage til skolens væsentligste formål. Det er godt, at Merete Riisager nu sætter det så markant på dagsordenen.

LÆS MERE