Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Alt for mange spilder tiden på universiteterne

»02 kan ikke være tilstrækkeligt til at påbegynde et universitetsstudium.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mange studerende med for få kvalifikationer. Så kort, men skræmmende, må man tolke en undersøgelse foretaget af Magisterbladet om niveauet og studieegnetheden blandt landets tusindvis af universitetsstuderende. 62 procent af de knap 800 adspurgte undervisere – altså henved to tredjedele – vurderer, at det øgede optag har medført, at en gruppe studerende ikke har det nødvendige faglige niveau.

Kritikken har været fremført før i forskellig sammenhæng af lektorer og professorer på universiteterne. Den er gal med de matematiske kundskaber, som de nye studerende møder med. Den er gal med den naturvidenskabelige forståelse, med grammatikken, formuleringsevnen, den historiske viden og den almene dannelse. Man skal klart nok være forsigtig med at gøre det hele alt for begrædeligt og hænge fast i, at alting var bedre før i tiden og det faglige stade langt højere, da farfar var studerende. Men en kritik dokumenteret så tydeligt som i Magisterbladets undersøgelse kan universiteternes ledelse og uddannelsesministeren ikke sidde overhørig.

Læs også: Vi sparer os til dårlig faglighed, mener forkvinde

Overordnet har skiftende regeringer haft som mål, at omkring 95 procent af en ungdomsårgang skal have en videregående uddannelse, og af dem skal en betragtelig del nå en akademisk titel. Et mål om uddannelse er glimrende, men det er tid at stoppe og spørge, om disse mål nu også har været realistiske? Ikke mindst i en tid, hvor erhvervslivet råber på kvalificeret, teknisk og fagligt uddannet arbejdskraft. Når Magisterbladet kan fortælle, at det på 160 uddannelser er tilstrækkeligt med et 02 i karakter for at blive optaget, burde det stå klart, at der en mindre afgrund mellem målsætning og virkelighed. 02 kan ikke være tilstrækkeligt til at påbegynde et universitetsstudium.

Nogle vil sige, at det er masseuddannelsens pris. Men det kan ikke i sig selv være kvalitetsforringende, at vi har skabt lige adgang for alle til uddannelsessystemet. Tværtimod burde det vel motivere til at hæve barren, så universiteterne kunne plukke de bedste af de bedste. Men det ulykkelige er, at problemerne kan føres ned gennem uddannelsessystemet: For mange ukvalificerede optages på universiteterne, fordi for mange ukvalificerede kommer i gymnasiet. Og det skyldes igen, at undervisningsniveauet, motivationen og vejledningen gennem en årrække har været for slap i folkeskolen.

Det har politikerne langt om længe søgt at rette op på gennem folkeskolereformen. Som så igen angribes og forsøges undergravet med argumenter om, at det er synd for eleverne, at de skal have lange skoledage. synd for dem at de skal have lektier for. Synd for dem at de skal vurderes ved prøver og eksamener. I det hele taget synd for dem at de skal gå i skole.

Men på et tidspunkt kommer de fleste til den endelige eksamen – når man skal finde sig et arbejde. Da handler det om løn og mulighed for overlevelse. Måske ville det så være meget godt, hvis man forinden var blevet undervist, vejledt, motiveret og bedømt på sin kunnen. Det er ikke synd for nogen, at vi har uddannelsestilbud fra børnehaveklasse til ph.d. Men det er synd, hvis vi ikke snart lærer at stille de rigtige krav på rette tidspunkt.