Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tom Jensen, du har ikke forstået abort

»Man kan være for eller imod at hæve abortgrænsen, som vores nabolande har gjort det. Men det rykker ikke på den forskel, som kvindes egen bestemmelsesret over, hvad hendes krop skal udsættes for, udgør,« skriver Charlotte Lund. Her demonstrerer amerikanere for retten til abort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederic J. Brown / AFP / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingskes chefredaktør træder ikke ud i et minefelt, han træder bare helt uden for skiven. Når han sammenligner aborter med forebyggelse af præmature fødsler. Der er milevid forskel på ønskede graviditeter og uønskede.

»Scenen er dramatisk: På én etage på Rigshospitalet kæmper man for at redde meget små, for tidligt fødte børn. Lige ovenover udføres aborter på fostre op til næsten samme alder.«

Sådan skriver Tom Jensen i sin klumme, som han betegner som et hop ud i et minefelt. Men her slår han en skævert, for de to situationer er så forskellige, at sammenligningen ikke giver mening. I det ene tilfælde ønsker ejeren af den krop, der er forudsætningen for det hele, at gennemgå en graviditet. I det andet gør hun ikke.

Beslutningen om at ville gennemføre eller afbryde en graviditet er en så afgørende forskel, at der er tale om to forskellige situationer. For det er jo netop den beslutning, der er fundamentet for den frie og sikre abort, som vi kan fejre 50-års jubilæum for i år.

Derfor er der ikke meget drama i, at man hjælper med at gennemføre en ønsket graviditet på en etage og hjælper med at afbryde den på en anden. Begge steder sker jo i overensstemmelse med en mangeårig kropslig rettighed.

Man kan være for eller imod at hæve abortgrænsen, som vores nabolande har gjort det. Men det rykker ikke på den forskel, som kvindens egen bestemmelsesret over, hvad hendes krop skal udsættes for, udgør.

Abortdebatten er i forvejen et morads af myter og hjemmestrikket moralisme, der ikke har den store bund i faktuelle tal. Kommentarsporene syder eksempelvis af beskydninger om at flere og flere unge »bruger abort som prævention«, på trods af, at antallet af aborter er bare raslet ned, siden de blev lovlige.

Afbrydelse af en uønsket graviditet er ikke et pludseligt indfald. Det er for de allerfleste en velovervejet beslutning, som langt størsteparten efterfølgende mener, er den rigtige for dem. Sker den mellem 12. og 18. uge, ligger der som udgangspunkt tungtvejende årsager bag.

Alligevel afviser man årligt at give en håndfuld kvinder i den situation en abort, hvilket betyder, at de skal tvinges til at gennemføre en uønsket graviditet, selvom vi i Danmark bryster os af at have kropslige rettigheder.

Det er ikke et minefelt at sammenligne æbler og pærer, det er bare uden for skiven.

Charlotte Lund (EL), medlem af socialudvalget i Borgerrepræsentationen