Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Send advokater på kursus i etik og moral

Advokater i bl.a. Københavns Byret (billedet) skal på kursus i etik og moral, mener Torben Boas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Advokaters omdømme halter stadig trods styrket indsats. Det fremgår af en artikel i Berlingske Business 28/8, at advokaters troværdighed er placeret som nr. 18 af 26 i Radius' årlige måling.

Der er indført yderligere adfærdsregler for advokater efter skandalesager i den senere tid, herunder bl.a. Schlüter-sagen om svindel med klientmidler. Advokatrådets formand, Peter Fogh ,er citeret: »Det betyder, at der – i lighed med sidste års placering – er plads til forbedring. Det er noget, vi har arbejdet på de seneste par år, men det er vigtigt at understrege, at det altid er et langt og sejt træk at ændre på et omdømme.«

I samme artikel er Højesterets præsident, Thomas Rørdam citeret for at udtale, at det er Advokatsamfundet, der bør træde i karakter, fordi der ligger en kæmpe opgave i at rydde op i egne rækker. Der er situationer, hvor virksomheder meddeler til offentligheden: »Vi har handlet inden for lovens rammer.« Herefter tilføjes tit: »Og i henhold til vores etiske retningslinjer«. Der findes altså noget andet, som ligger udover, hvad lovens logik magter, noget andet som virker forpligtende og adfærdsregulerende.

Den etiske tænkning er en evne, som vi kan træne og bruge. Det kunne være nærliggende at indføre i advokatuddannelsen et kursus i etik og moral. Der er tale om to helt forskellige tankefunktioner, som vi mennesker bruger hver dag. Samfundets adfærdsregler formuleres i begreber. De udtrykker den logiske tanke. Herved fremfører lovene moralen, der kitter samfundet sammen.

Begreber, som udtrykker den etiske tænkning, såsom det gode, det rimelige, de såkaldte værdibegreber, er derimod ikke egnet til formulering af samfundets love. Disse begreber udtrykker en evaluering af det tjenlige i brugen eller det ødelæggende i misbrugen af en regel.

Til det seje træk til forbedring af advokaters omdømme hører en undervisning på advokatuddannelsen i etisk tænkning. Her vil kommende advokater kunne lære om de funktioner, tanken bruger til at vurdere og tage ansvar for rådgivning og beslutninger. Torben Boas, Charlottenlund