Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Nu kan Christiansborg godt vende tilbage

»Lad os gøre op med fortidens traditioner og konservatisme og få lavet parlamentarisk arbejde hele året – også mellem 5. juni og første tirsdag i oktober,« skriver Nils Sjøberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Nu har vi som folkevalgte holdt sommerferie i tre uger. En velfortjent en af slagsen efter måneder med hastelovgivning, sammenpresset lovbehandling og gradvis genåbning af Danmark. Men nu burde vi altså komme tilbage til arbejdet ligesom almindelige mennesker – alt andet er uhørt.

Jeg har været så privilegeret, at jeg det seneste år har fået lov til at have et sæde i tinget som barselsvikar for Lotte Rod. Jeg har lært meget, da jeg ikke er den klassiske politiker – jeg er ikke Djøffer eller cand.mag. – og det er min første periode som folkevalgt. Men jeg kan ikke forstå, hvorfor vi inde på Christiansborg skal have en så uhyggelig lang sommerferie.

Normalt lyder den på fire måneder uden lovbehandling i Folketingssalen. I år blev lovsamlingen dog forlænget, så vi »kun« har tre måneders sommerferie. Og selvom Folketinget aldrig rigtig lukker, og udvalgsbehandlingen genoptages i august, mener jeg stadig, at to måneder uden noget parlamentarisk arbejde i juni og juli samt to måneder på halvt blus i august og september er alt, alt for meget.

Jeg prøver så vidt muligt nu at holde mig i gang hen over sommeren med møder, læserbreve og politikudvikling, men når jeg en gang om ugen får sneget mig ind på mit kontor på Borgen i København, er der utrolig tomt. Blottet for liv og sjæl. Der er ikke ét øje.

Det er samtidig med, at vi har et land, som har nye problemer, der skal løses. Her har vi forsømt at lukke ordentligt op for besøg fra pårørende på vores plejehjem efter første bølge. Vi har forsømt at indgå en ordentlig aftale omkring vores grænser til vores nabolande. Vi har forsømt at skabe en ordentlig solnedgangsklausul på coronalovene, som der reelt set ikke er behov for mere. Kritiske spørgsmål fra folketingsmedlemmer til ministrene, samråd og forhandlinger bliver syltet indtil midten af august.

Kan det virkelig være rigtigt?

Samtidig hastes lovgivningen igennem Folketingets udvalg og behandlinger for at nå at blive behandlet inden sommerferien. Det bliver til noget sjusk.

Lad os gøre op med fortidens traditioner og konservatisme og få lavet parlamentarisk arbejde hele året – også mellem 5. juni og første tirsdag i oktober. Der skal bare en beslutning til fra Folketingets Præsidium, sværere er det ikke.

Det skylder vi den almene danske vælger med almindelig sommerferie.

Nils Sjøberg, stedfortrædende folketingsmedlem for Radikale Venstre