Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Når københavnerbashingen får konsekvenser

»Vi i Socialdemokratiet fik et dårligt valg i de større byer og særligt i København. Det er der ingen grund til at bortforklare eller negligere,« skriver Lars Aslan Rasmussen efter kommunalvalget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden jeg kom i Folketinget, var jeg altid forundret over at se politikere, der efter et valgnederlag i ramme alvor stod og fik udråbt det, der lige var sket, som en kæmpe sejr.

Altid med mange forskellige bortforklaringer som: »Vi troede, det gik endnu værre« eller »Der er heldigvis også nogle, der har stemt på os«

Jeg lovede mig selv, at hvis jeg nogensinde blev politiker skulle det ikke være sådan. Og det løfte står jeg ved.

Vi i Socialdemokratiet fik et dårligt valg i de større byer og særligt i København. Det er der ingen grund til at bortforklare eller negligere.

Jeg skal ikke kunne udtale mig om de andre storbyer, for dem kender jeg ikke så godt. Men i København har vi et problem

Vi gik tilbage i 09, 13, 17 og nu i 21. Derfor kan forklaringen ikke kun tilskrives Christiansborg og den nationale politiske linje.

Og man er nødt til også i København at kigge indad og se på, om man er det samme sted som københavnerne, tager deres problemer alvorligt og er synlige nok – også når der ikke er valg.

Spidskandidaterne ved valget i København for SF, Venstre, De Radikale, Konservative og DF har alle en eller flere gange stillet op til folketingsvalget i København og har ikke været i nærheden af at blive valgt, hvilket nok desværre viser, at det mere har handlet om et fravalg af os socialdemokrater end om et tilvalg af de andre.

Og på Frederiksberg blev vi kun det tredjestørste parti trods det faktum, at man der havde en konservativ borgermester, der helt åbenlyst gav den som boligspekulant.

Begge steder gjorde vi det ikke godt nok, og i København tror jeg desværre, at man har taget magten for givet alt for længe.

Når det er sagt, så er det ingen hemmelighed, at jeg synes, at der er alt for meget københavnerbashing på Borgen i alle partier og i mediebilledet.

Der tegnes alt for ofte et billede af provinsen som det »rigtige sted at bo«, mens København bliver betragtet som elitens højborg.

Dette til trods for at vi i København kun udgør ti procent af befolkningen, men huser 25 procent af landets psykisk syge og stofmisbrugere.

Og vi er en af de kommuner i landet med allerflest indbyggere med flygtningeansvar. Så København løfter i den grad et socialt ansvar for resten af landet.

København er også inde i en positiv udvikling, der har stået på længe, og som har gjort os til en af de bedste byer i verden

Det skal vi huske at værdsætte

Og man sagtens kan tale provinsen op uden at tale København ned.

Lars Aslan Rasmussen, MF (S)