Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Er Kronborg Slot virkelig i forfald?

Kronborg står stadig fornemt som et af Danmarks smukkeste slotte, mener Torben H. Rohde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Nej, Kronborg Slot er IKKE i forfald og slottet, ja, et af vores smukkeste, står stadig fornemt oppe nord for Helsingør og passer på os. I fredags indledtes så et frontalt og ekstremt negativt angreb på Kronborg af Berlingskes kulturafsnit med selveste redaktøren som pennefører. Læserens opmærksomhed henledes på spindelvæv, døde fluer i vindueskarme og snavsede vinduer, men ikke et ord om de indendørs nationalskatte, og hvad der har været gjort for at bevare dem? Der savnes fotos af disse, men til gengæld udfyldes redaktørens artikels manglende kommentarer med spaltepladsædende kæmpefotos af redaktøren.

Der gøres grin med de skuespilgrupper, der laver teater blandt publikum og iøvrigt til disses begejstring. Prøv at gå en runde på Kronborg, når skoleklasser vises rundt. Begejstringen her er ofte stor og øger interessen for at komme rundt i alle krogene for at lære og se mere - og lære mere om f.eks. øresundstold, der inddrives under truende kanoner.

Redaktørens hårde og noget uvedkommende kritik skærpes og får ikke lov at stå alene, da en designer ved navn Jim Lyngvild får lov at forfølge sagen i den efterfølgende tirsdagsudgave. Jeg skal undlade at citere hr. Lyngvilds ordvalg; men han mener, at »Holger Danske skal op i lyset«. Nej, det skal han slet ikke, for han sover jo og skal først vågne op til dåd, når Danmark »stander i våde«. Og nej igen hr. Lyngvild - vi besøgende er ikke gået, og vi ser ikke de døde fluer, for vi har travlt med at se og høre danmarkshistorien, som den bliver fortalt på netop Kronborg.

Mest skuffende i denne serie indlæg er måske slotschefen Mikael Rasmus Nielsens kommentarer i  Berlingske. Disse kommentarer ligner en næsten fuldstændig overgivelse til kritikerne, men burde måske have været et solidt forsvar for det eksisterende - kombineret med ideer og planer om, hvad der er eller måtte være planlagt for de kommende år.

Torben H. Rohde, Hørsholm