Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Du taler bare, Jakob Ellemann. Vis handling

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Vis handling, Ellemann

Ministeren erkender i sit indlæg »Naturen skal have mere plads«, at vi mennesker er i færd med at udrydde 1.000.000 dyrearter, og at naturen skal have mere plads for at medvirke til imødegåelse af denne katastrofe. På trods af det, går en længere række af partier, herunder Venstre, ind for at inddrage mange kvadratkilometer natur til en helt ny anlagt Ring 5. Man vil pløje en parallel motorvej (parallelt med Køge Bugt-motorvejen), gennem store dele af naturområder, kildepladser etc. i en strækning fra Helsingør til Køge, og derved ødelægge den natur, ministeren siger, vi har mangel på. Det er i bedste fald et paradoks.

Denne ofring af natur og miljø skal ske for at skaffe mere plads til last- og personbiler i og rundt om Storkøbenhavn. Derfor synes jeg, at det klinger hult, når en række partier med den ene hånd ikke kan profilere sig grønne nok, og samtidig, med den anden hånd gemt bag ryggen, ødelægger de få naturområder, Storkøbenhavn stadig har tilbage.

Kære minister. Du skal være innovativ og visionær. Det er nødvendigt, hvis vi skal bevare og ikke mindst udvikle naturen. Det, du medvirker til, er kun ord. Vis handling. John Bilsby, Ishøj

Klimakampens ofre

Den unge generation er vred på de ældre, fordi ungdommen skal arve et gigantisk klimaproblem. Vi må alle ændre noget i vores livsstil for at reducere CO2-udslippet lyder det igen og igen. Røde bøffer og flyrejser er på vej til at blive tabu, men her kommer et forslag, hvor de unge selv kan hjælpe klimaet: Drop de sociale medier.

Eksperter forudser, at de store datacentre fra Facebook og Apple vil stå for en tredjedel af Danmarks strømforbrug i 2040, så mon ikke det allerede i dag på verdensplan er en anselig mængde CO2, der pumpes ud i atmosfæren for at holde de sociale mediers servere og datalagre kørende?

Så drop Facebook og Instagram og opnå som sideeffekt, at jeres hverdag bliver mindre stresset - jvf. debatter om psykisk pres fra sociale medier. Samtidig kan I opnå, at jeres mobiltelefon ikke skal opgraderes (udskiftes) hvert andet år for at følge med den teknologiske udvikling. Det sparer jer for en investering og verden for et stort lithiumforbrug, et råstof, vi har hårdt brug for til batterier i de mange nye elbiler. Fordelene er altså enorme - og helt ærligt: Alle tidligere generationer har levet uden SoMe, så tabet er næppe umenneskeligt. Jan Flodin, Fredensborg

»Velfærds-massakre?«

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er antallet af offentligt ansatte per danskere nu det laveste i 35 år. Man øjner en kommende katastrofe med gamle, der ligger dehydrerede og med våde bleer på hospitalsgangene. Det er i hvert fald det billede, de røde partier ønsker at tegne her i valgkampens hede. Men stop lige en gang - man har da lov til at tænke sig om!

Kan det undre i disse IT-tider med e-boks og selvbetjening på alle hylder, at der er brug for færre offentlige til personlig betjening? Hvis man ser på sundhedssektoren, er sandheden jo, at selv om procentdelen af ældre stiger, er behovet for offentlig hjælp i form af hjemmehjælp og sygepleje betydelig mindre, da folkesundheden jo generelt aldrig har været bedre. Jeg er selv tæt ved 80 år gammel, og det er heldigvis de færreste af mine jævnaldrende, der har brug for hjemmehjælp og den slags. Tværtimod er flere af os varmt engageret i frivilligt arbejde.

Man kan altså ikke måle vort velfærdsniveau udelukkende på antal offentligt ansatte per dansker. Naturligvis er der brug for færre til at passe og pleje os i begge ender, når vi tydeligvis og sikkert målbart er blevet både sundere og mere selvhjulpne. Men den konstatering passer jo ikke ind i valg-manipulationen fra den røde side. Anna Dawids, København K

Den moderne rottefænger

Mon ikke de fleste kender eventyret om Rottefængeren fra Hameln? Den moderne rottefænger anno 2019 lokker også, klimalokker.
En 16-årig svensk skolepige skulkede fra skole for at demonstrere for klimaet, og inden længe flokkedes mange unge om hende. EU, som jo er lidt af en børnehave, hørte lydigt på hendes klimadundertale, og Paven sagde som Jesus: »Lad de små børn komme til mig.«

Den lille Greta Thunberg har fundet sig en behagelig niche, der legitimerer hendes skole-pjækkeri. Og nu har hun meldt sin ankomst til København, hvor hun på Rådhuspladsen skal tale til sin klimafanskare. Når det hele er overstået og alle er gået, vil Rådhuspladsen ligne en slagmark af skrald og efterladenskaber, nøjagtig som Christiansborg Slotsplads gjorde, da klimabevidste unge holdt demonstration der.

De unge råber og skriger, at »det er os, der skal arve kloden«. Det bliver ikke med min gode vilje. De unge er alt for meget »mig, mig, mig«-centreret, og lytter kun til de vellønnede, udråbte dommedags-klima-profeter, hvilket er en temmelig ensidig og sløv stillingtagen og indgang til klimadebatten som sådan. Men fri mig for showet Greta Thunberg. Else Johannessen, Kgs. Lyngby