Uniformer og pistoler fra en historisk dag

Museet har åbnet sin udstilling om besættelsen 9. april. Det er en lidt skrabet udstilling, der dog har sine højdepunkter. En spændende bog om uniformer og våben ser samtidig dagens lys.

Tysk besættelse 9.april 1940. Tyske motorvogne kører gennem Aabenraas gader hilst af hjemmetyskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Tøjhusmuseet skildrer i sin udstilling »9. april 1940 - Da tyskerne kom« den militære konfrontation med tyskerne 9. april 1940. Udstillingens hovedvægt er våben og uniformer og med fotografier skildrer museet de sammenstød, der fandt sted forskellige steder i Danmark.

Desværre er museets udstilling ikke en af dets større satsninger og man har kun ofret en lille plads i stueetagen på opgøret. Man kunne for min skyld godt have givet mere plads på denne helt afgørende dag i danmarkshistorien. Men problemet er, at tyskerne tog det meste af dansk materiale med sig og selv ikke en dansk Nimbusmotorcykel med sidevogn kan man fremvise. Og det er jo ikke museets skyld.

Der er dog gode ting på udstillingen. På Værløse Flyveplads stod de danske fly opstillet lige parat til at blive skudt i brand af tyske fly. Kun ét dansk fly nåede op i luften, hvor det dog blev skudt ned og de to modige piloter blev dræbt. Udstillingen viser to maskingeværer fra dette nedskudte fly.

Der fremvises også danske maskingværer, geværer, pistoler og uniformer. En montre viser desuden tyske uniformer og våben fra 1940.

Ingen planer for modstand

Besættelsen 9. april er til stadighed til debat. Skulle vi have i højere grad have kæmpet? Kunne vi overhovedet kæmpe, når regeringen allerede i 1930erne havde undladt at opruste? Museumsinspektør Karsten Skjold Petersen, der har stået for Tøjhusmuseets udstilling, siger:

»De danske soldater gjorde det overraskende godt 9. april og satte sig virkelig til modværge. I betragtning af, at miliæret havde fået forbud mod at forberede og udbygge forsvarsstillingerne og at der ingen planer var for modstand, så kastede de sig med stort mod ud i forsvaret og tilføjede en overmægtig fjende tab.«

Spørgsmålet melder sig, om en større styrke og bedre forberedelser havde tilføjet tyskerne endnu mere alvorlige tab. Til det siger Karsten Skjold Petersen: »Det er kontrafaktisk og vi må bare konkluderede, at med den danske regerings beslutninger var den danske hær reelt blevet frataget sin kampkraft.«

Men Karsten Skjold Petersen peger dog på, at en tidlig sabotage af broer og havneindløb ville have forsinket tyskerne og at det idag er vanskeligt forståeligt, at så lidt blev gjort.

Samtidig med udstillingens åbning udsender Karsten Skjold Petersen og Torsten Cumberland Jacobsen bogen »9. april 1940. Våben, udrustning og uniformer«, som fint følger op på udstillingens tema og grundigt viser danske og tyske soldaters udrustning og uniformer. Bogen giver også detaljerede beskrivelser af kamphandlingerne. Absolut meget læsværdig.