Svensk band tilsviner politiker under takketale: »Fuck Jimmie!«

Ved svensk »P3 Guld« kom det til at handle om andet end musikken, da bandet Ares! Ares! mandag aften sendte hårde ord efter Sverigedemokraternas formand, Jimmie Åkesson. »Det er en skam, at den her type forlis sker om og om igen hos public service,« skriver et partimedlem på Twitter.

»Tak til alle, der stemmer rødt. Fuck Jimmie!« lød det fra bandmedlemmet i Arre! Arre! Matilda Mattis Årestad (klædt i lyserødt) til »P3 Guld« mandag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: 9200 Adam Ihse/TT

Da svensk radio mandag aften afholdt deres årlige prisfest, »P3 Guld«, løb punkrockbandet Ares! Ares! med al opmærksomheden.

Det svenske band vandt prisen »Årets rock/metal« under liveshowet og løb glade og ivrige op på scenen for at holde deres takketale. Men taknemmelighed og glæde var ikke alt, hvad de havde på hjerte.

Bandmedlemmet Matilda Mattis Årestad valgte nemlig at bruge anledningen til at lange ud efter den svenske politiker Jimmie Åkesson, der er formand for det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna. Det skriver DR.

»Jeg vil gerne takke alle, der skjuler flygtninge. Alle, der kæmper inden for sundhedsvæsenet. Alle, der arbejder på krisecentre for kvinder. I er de virkelige helte. Tak til alle, der stemmer rødt. Fuck Jimmie!« råbte hun ind i kameraet.

Matilda Mattis Årestad kastede bagefter mikrofonen på gulvet til hujen og klapsalver fra tilskuerne. »P3 Guld«s vært, Kodjo Akolor, tog hurtigt afstand fra udtalelsen.

»Selvfølgelig distancerer vi os fra den sidste udtalelse, men derudover ønsker vi dem stort tillykke,« sagde han.

Efterfølgende har flere politikere fra højrefløjspartiet Sverigedemokraterna kommenteret angrebet på den svenske partileder. De mener ikke, at udtalelsen hører hjemme ved en prisoverrækkelse på en public service-kanal.

»Lovbrud og had mod anderledes tænkende ledsaget af musik og klapsalver. Ikke specielt kønt«, lyder det fra partiets retspolitiske ordfører, Adam Marttinen.

»Det er en skam, at den her type forlis sker om og om igen hos public service. I og for sig har man ikke så store forventninger, når det gælder Sveriges Radio og P3. Men lad os aldrig holde op med at påpege alvoren i, hvordan milliardbeløb misbruges til venstrepropaganda. Behovet for reformer er stort,« skriver ordfører for Sverigedemokraternas afdeling i Linköping Jonas Andersson.

Projektleder ved »P3 Guld« Liv Ugermark tager ligesom aftenens vært, Kodjo Akolor, afstand fra udtalelsen, som fandt sted under liveshowet. Det skriver avisen Göteborgs-Posten.

»De repræsenterer ikke os, men dem selv. Men Kodjo tog straks afstand fra det bagefter, og det er naturligvis intet, som Sveriges Radio eller SVT står bag,« fastslår hun og tilføjer:

»Vi synes ikke, det er cool, når artister bruger »P3 Guld« som platform til egne mål.«

Mandag aften præsenterede svenske TV4 en ny måling, der viser, at Sverigedemokraterna nu er Sveriges største parti. 24 pct. af svenskerne stemmer på Jimmie Åkesson og hans parti, mens 23,5 stemmer på landets næststørste parti, Socialdemokraterna.