Skuespiller Bruno Ganz er død

Bruno Ganz, der er bedst kendt for sin rolle som Hitler i filmen »Der Untergang«, blev 77 år.

Foto af skuespilleren Bruno Ganz. Fold sammen
Læs mere
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO

Den schweiziske skuespiller Bruno Ganz, der bedst er kendt for at spille rollen som Adolf Hitler, er afgået ved døden. Han blev 77 år.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Bruno Ganz spillede rollen som den tyske leder i filmen »Der Untergang« fra 2005, der handler om Hitlers sidste dage under Anden Verdenskrig.

Ganz' debuterede som skuespiller i 1960. Gennembruddet på det store lærred lod dog vente på sig, hvorfor han efter ti år med mindre roller, hovedsageligt i TV-film, fokuserede tiden på teatret.

Her steg Ganz hurtigt i graderne.

Han opnåede national succes i Tyskland, og hans præstationer i »Hamlet«, »Faust« og »Peer Gynt« anerkendes som legendariske i den tysktalende verden.

Flere af Ganz' succeser hvilede på et tæt samarbejde med stjerneinstruktørerne Peter Stein og Wim Wenders.

Peter Stein mødte han hos teaterkompagniet Schaubühne i 1970 i Berlin, som siden har opnået anerkendelse i Europa - blandt andet på grund af tilknytningen til Ganz.

Oscar-nominerede Wim Wenders gav Ganz sin første store hovedrolle på film. Rollen som desillusioneret skytsengel i »Himlen over Berlin« fra 1987 blev en skelsættende præstation for hans filmkarriere.

Efter næsten to årtier med større roller i europæiske filmproduktioner kaldte Hollywood i 2004, hvor Ganz fik en markant birolle i »The Manchurian Candidate«.

I 2014 blev Bruno Ganz tildelt en Lifetime Achievement Award ved den årlige, tyske Golden Camera-uddeling, for de bidrag han havde ydet til den nationale TV- og filmkanon igennem sine over 50 års virke.

»Store historier er blevet fortalt igennem hans mesterlige fortolkninger, ikke kun på det store lærred og i teatret, men også på fjernsynet,« skrev magasinet Horzu, som uddeler Golden Camera-priserne, i 2014.

Sammen med amerikanerne Matt Dillon og Uma Thurman havde Ganz desuden en bærende rolle i den danske instruktør Lars Von Triers film »The House That Jack Built«, der havde dansk premiere i 2018.

/ritzau/