Skal du på festival? Her er den store guide for sommeren

Sommertid er festivaltid, og i denne weekend skydes sæsonen for alvor i gang med Northside i Aarhus. Berlingskes musikredaktion giver dig her overblikket over de otte vigtigste.

Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Northside Festival

Hvad: Den aarhusianske opkomling er på få år vokset fra miniput til en af landets største festivaler med 35.000 gæster. Festivalområdet er placeret i Ådalen i gåafstand fra Aarhus Midtby og byder på tre scener med et sikkert mix af populære indie-rock-navne garneret med enkelte afstikkere til hiphop, elektronisk og pop.

Overraskelser og eksperimenter er der ikke de helt store af, da bookerne går målrettet efter at præsentere allerede veletablerede navne. Derudover er der ingen camping, og det giver en renere og langt mere lækker festival-oplevelse. Northside er med andre ord til at overskue, og sammen med den skarpe musikprofil gør det den til et oplagt mål for dig, der gerne vil have kvalitet, men ikke længere kan overskue Roskildes spraglede kaos.

Michael Charles Gaunt

Hvor: Ådalen, Aarhus

Hvornår: 12-14. juni 2015

Hvor meget: 1395 kr.

Hvem: The Black Keys, Wu-Tang Clan, Grace Jones, Mø, FKA Twigs, The Jesus & Mary Chain, Underworld, Interpol, Matthew E. White, Placebo, Dizzy Mizz Lizzy, EARL Sweatshirt m.fl.

Copenhell

Hvad: For femte år i træk inviterer Copenhell til diabolsk tonsergilde, hvor headbanging og luftguitar er selskreven. Metalfestivallen har på få år fået sat sit solide fodaftryk i festivallandskabet, hvor besøgstallet nu ligger på omkring 13.000 riffhungrende metal heads. Festivalområdet er placeret nær det gamle B&W-værft på Refshaleøen tæt på Christianshavn. Camping er muligt på festivalens område.

Musikken, som tæller det bedste, nyt som gammelt, fra de hårdere rock- og metalgenrer, er fordelt på de tre scener Hades, Helviti og Pandæmonium. Spændvidden er bred. Her bliver det både muligt at få sig en glamrockfest til The Darkness og søge ind i sindets mørke kringelkroge med black metallerne Marduk. Mad og drikke-udvalget er rigt på kulinarisk ondskab, helt i festivalens ånd. Copenhell er et must for dem med hang til de blytunge varer.

Mads Hendrich

Slipknot med deres velkendte masker er et af hovednavnene på årets »Copenhell«-festival. Fold sammen
Læs mere

Hvor: Refshaleøen, København

Hvornår: 18-20. juni 2015

Hvor meget: 1070 kr.

Hvem: Slipknot, Primus, Body Count feat. Ice T, Ghost, The Darkness, Hammerfall, Primordial, Suicidal Tendencies, Gojira, Life Of Agony, Turbonegro, Solbrud, Marduk, Cannibal Corpse m.fl.

Tinderbox

Hvad: Som debutant er odenseanske Tinderbox en ny spiller i festivalfeltet, og med en publikumskapacitet på op til 40.000 gæster er ambitionsniveauet til at tage og føle på. Festivalområdet er placeret i Tusindårsskoven, der ligger i overskuelig gå-afstand fra Odense Banegård. Programmet er sammensat af træfsikre navne fra både ind- og udland inden for hovedsagelig pop, rock og dance-genrerne. Med andre ord er det så som så med de store overraskelser.

Når det så er sagt, er der mange navne i programmet, som er garante for stensikre kæmpefester. Camping er ikke muligt, så her må man hooke op med bekendte, bo på hotel eller ty til AirBnB. Tinderbox er for dig, som gerne vil prøve en festival i nye omgivelser, hvor der bliver rig mulighed for at fyre den af til velkendte hits.

Mads Hendrich

Calvin Harris spiller fredag aften på den nye odenseanske festival »Tinderbox«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mario Ruiz.

Hvor: Tusindårsskoven, Odense

Hvornår: 26-28. juni 2015

Hvor meget: 1495 kr.

Hvem: Calvin Harris, Robbie Williams, The Cardigans, Black Rebel Motorcycle Club, Angel Haze, Ellie Goulding, Faith No More, Faithless, James Blake, Hozier, Major Lazer, The Prodigy m.fl.

Roskilde Festival

Hvad: Der er ingen vej udenom: Roskilde Festival er på stort set alle parametre landets største og mest toneangivende festival. Med 130.000 gæster, 8 scener og 160 optrædende fra hele verden leverer Roskilde den ultimative festivaloplevelse herhjemme. Det er her man kommer for at opleve fortidens giganter side om side med et overflødighedshorn af de varmeste kvalitetsnavne inden for stort set alle genrer.

For Roskilde er ikke længere den rockfestival, den engang var. I dag afspejler musikprogrammet en mere moderne måde at lytte til musik på, hvor man uden videre zapper fra elektronisk til pop til hiphop til afrobeat. I år er festivalen rykket en dag frem i håbet om at dæmme op for den lidt dvaske søndagsstemning og i stedet slutte af med et brag lørdag. Det lyder lovende og er meget symptomatisk for en festival, der aldrig har været bange for at justere på konceptet for at følge med tiden.

Michael Charles Gaunt

Det tidligere Beatles-medlem Paul McCartney spiller på Orange scene lørdag aften på årets Roskilde Festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne-Christine Poujoulat.

Hvor: Dyrskuepladsen, Roskilde

Hvornår: 27. juni-4. juli 2015

Hvor meget: 1940 kr.

Hvem: Paul McCartney, Muse, Pharrell Williams, Kendrick Lamar, Disclosure, Nicky Minaj, Mew, Suspekt, Father John Misty, Marie Key, Run The Jewels, The War On Drugs m.fl.

Copenhagen Jazz Festival

Hvad: Festivalen, der blev skabt i 1979 med omkring 75 koncerter, har i det nye årtusind fået vokseværk og overgår i antal af koncerter, altså nu 1.250, alt, hvad man ellers kan opleve ude i den store verden. Festivalen som organisation samt talrige private entusiaster tegner sig for koncerterne, og selv om det altid er de store internationale navne og de store scener, der umiddelbart får lov til at profilere festivalen, er det dog i høj grad mangfoldigheden, der giver den sin identitet.

Inde og ude, på de store og de små scener, viser musikken sig som et internationale sprog, hvor danske og udenlandske kunstnere krydser klinger og skaber den her-og-nu-musik, som jazzen nu engang er. Typisk bliver mange af de udenlandske musikere hængende i byen for at nyde atmosfæren, møde kolleger og deltage i natlige jam-sessions.

Kjeld Frandsen

Lady Gaga og Tony Bennett gæster København i forbindelse med Copenhagen Jazz Festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robyn Beck.

Hvor: København og omegn - indendørs og udendørs

Hvornår: 3.-12. juli 2015

Hvor meget: Diverse billetpriser og mange gratis tilbud

Hvem: Chick Corea & Herbie Hancock, Tony Bennett & Lady Gaga, Dr. John, Dianne Reeves, David Sanborn, Karin Krog, The Bad Plus, Bill Frisell, Kenny Barron, Michel Camilo m.fl.

Vanguard Festival

Hvad: Med kun to år på bagen har den københavnske festival Vanguard allerede finjusteret profilen. I år er det kun hip-hop, soul, r’n’b og electronica man kan opleve på Søndermarken, der tidligere også husede rock og indie. Men selv med strammere rammer byder Vanguard på et program der både appellerer til old school hip-hop fans med pionerer som The Sugarhill Gang og Kool Keith & KutMasta Kurt såvel som det yngre crowd med danske navne som Bikstok og S!vas.

Festivallens har fået scoops som den legendariske østkyst-producer DJ Premier og den højt besungne og eksperimentelle rapper, Jay Electronica. Som en af de sidste festivaller på en lang sommersæson er Vanguard passende afslappet: der er to scener som ikke spilles på samtidigt så frygt ikke for at skulle jage rundt fra koncert til koncert.

Pernille Smith Larsen

S!vas spiller på årets Vanguard Festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Hvor: Søndermarken, København

Hvornår: 31. juli - 1. august 2015

Hvor meget: 995 kr.

Hvem: Mobb Deep, Madvillain, DJ Premier, Sugarhill Gang + Grandmaster’s Furious 5 w/ Melle Mel & Scorpio, Roy Ayers, Lee Fields & The Expressions, Kool Keith & KutMasta Kurt, Bikstok, S!vas m.fl.

SmukFest

Hvad: Også i år favner Skanderborg Festivals bredt. Der er techno og EDM til tramperne (Avicii, Tiësto, Kato), dansk råstyrke til hiphopperne (L.O.C., Suspekt, S!vas), 90’er-nostalgi til rockslænget (Lenny Kravitz, Dizzy Mizz Lizzy) og lidt af det hele til indie-folket (Beck, Future Islands, Roisin Murphy).

I de senere år er der indimellem gået tryghedsnarkomani i festivalens program, men tilføjelsen af mere kringlede internationale og danske kunstnere som den sære disco-dronning Roisin Murphy, dansk r’n’b’s nye håb Karl William, den farverige rapper Marvellous Mosell og electronica-duoen Rangleklods giver modspil til de mere sikre, hitliste-hærgende navne.

Pernille Smith Larsen

Hjerteknuseren Lenny Kravitz gæster årets Smukfest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Gombert.

Hvor: Skanderborg

Hvornår: 5.– 9. august

Hvor meget: 1995 kr.

Hvem: Tiësto, L.O.C., Lenny Kravitz, Avicii, Roisin Murphy, Beck, Future Islands, Chic ft. Nile Rodgers, Dizzy Mizz Lizzy, MØ, Marie Key, Kim Larsen, Medina, Bikstok m.fl.

Tønder Festival

Hvad: Den idylliske marskkøbstad har siden 1975 lagt rammer om en festival med fokus på folkemusik - eller som man nu foretrækker det - folk- & roots music. Gennem alle årene har der været en vis tyngde af keltiske toner, ikke mindst de irske, og dertil kommer amerikansk musik, hvor det primært har handlet om troubadurer og om bluegrass. Festivalens danske indslag omfatter især folkscenens unge kunstnere samt etablerede visesangere, herunder veteranen Niels Hausgaard.

Oprindeligt købte man billet til de enkelte arrangementer, men nu anskaffer man sig et fire-dages-partout-armbånd til festivalpladsen og dens scener. På den globale folk-scene nyder Tønder Festivalen fortsat stor anerkendelse, og også i år bliver der budt på markante oversøiske navne plus solide danske.

Kjeld Frandsen

Sturgill Simpson er blandt navnene på dette års Tønder Festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robyn Beck.

Hvor: Festivalpladsen, Tønder

Hvornår: 27.-30. august 2015

Hvor meget: 1.390 kr

Hvem: John Prine, Richard Thompson, Sturgill Simpson, The Lone Bellow, The Wood Brothers, Eleanor Shanley, Danú, Hot Rize, Mary Gauthier, Meschiya Lake, Niels Hausgaard m.fl.