Overblik: De kæmper om en Oscar i kategorien Bedste film

Ni film kæmper om en Oscar i kategorien Årets bedste film. Her kan du få overblikket over de nominerede og læse alle Berlingskes anmeldelser, der rangerer lige fra tre til seks stjerner.

»Once Upon a Time in Hollywood« er nomineret i kategorien Bedste Film til dette års Oscar-show i Hollywood. Her er det Leonardo DiCaprio og Brad Pitt i en scene fra filmen. Fold sammen
Læs mere
Foto: SF Studios
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Parasite

Den sydkoreanske film vandt Guldpalmen ved Cannes-festivalen og er blevet rost verden over. Filmen er nomineret til seks Oscar-priser. »Parasite« har tidligere modtaget en Golden Globe for bedste udenlandske film. Berlingskes Kristian Lindberg gav den 6 stjerner.

»På papiret synes »Parasite« at levere samfundskritik, hvor de rige svin kun får, hvad de har fortjent, men filmens detaljerede beskrivelse af de to familiers medlemmer på én gang gør filmen mere kompleks og amoralsk, ligesom de stofligt mættede billeder skiftevis synes skrællet fra en feberdrøm eller et IKEA-katalog fra helvede. Se straks »Parasite«! Og nyd at have det uventede til gode.«

Læs hele anmeldelsen her

Titel: »Parasite«
Instruktør: Bong Joon Ho.
Medvirkende: Choi Woo-shik, Park So-dam, Song Kang-ho.

Filmen »Parasite«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camera Film.

1917

Den storslåede krigsfilm er nomineret til 10 Oscar, og senest vandt den Bedste Film ved den britiske Bafta-uddeling, hvor det i alt blev til syv priser. Berlingskes Søren Balslev gav den 6 stjerner.

»Sam Mendes giver os med denne smukt slebne juvel en tiltrængt og tidløs mulighed for at lade Den Store Krig komme under huden på moderne seere, en gave som på sigt meget vel kan have en enestående kulturel værdi, der rækker langt ud over økonomiske gevinster ved produktionen.«

Læs hele anmeldelsen her

Titel: »1917«
Instruktør: Sam Mendes
Medvirkende: George MacKay, Dean-Charles Chapman, Mark Strong, Andrew Scott, Colin Firth, Benedict Cumberbatch m. fl.

Soldaten Schofield (George MacKay) skal forhindre en bataljon i at iværksætte et angreb mod en tysk hær under tilbagetrækning i »1917« der er den første i rækken af seriøse film om 1. Verdenskrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Universal Pictures and DreamWork.

Joker

Filmen om klovnen og den senere »Batman«-skurk Arthur Fleck har Joaquin Phoenix i hovedrollen. Joaquin Phoenix vandt en Bafta og en Golden Globe for bedste mandlige hovedrolle. Berlingskes Kristian Lindberg kvitterede med fem stjerner.

»Alt i skuespillerens nærmest selvdestruktive mestring af rollen, fra hans hærgede skeletale fremtoning til hans medynkvækkende tvangsneurotiske latter, hver detalje skaber et menneske, der får Heath Ledgers oscarbelønnede Joker til at ligne et harmløst indslag til en børnefødselsdag. At Joaquin Phoenix tilmed vækker medfølelse midt i afskyen, giver filmen en relevans, der rækker langt ud over materialet. Det er en slags lidelse at være vidne til, men det er den form for lidelse, der i bedste fald kan ophøje os,« lyder det i anmeldelsen.

Læs hele anmeldelsen her

Titel: »Joker«
Instruktør: Todd Phillips
Medvirkende: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Frances Conroy m.fl.

Arthur Fleck/Joker bringes på sammenbruddets rand. Joaquin Phoenix har aldrig været bedre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niko Tavernise/Warner Brothers.

JoJo Rabbit

Filmen om den lille Hitlerjugend-dreng Johannes »Jojo« Betzler har delt anmelderne. Den er nomineret til seks Oscar. Berlingskes Søren Balslev gav filmen fem stjerner.

»Det burde egentlig være umuligt at kombinere glødende nazidrenge med en usynlig, infantil Hitler, absurde løjer og så helt igennem rørende filmkunst. Men det er lige netop, hvad Taika Waititi gør med komediedramaet »Jojo Rabbit«,« lyder det i anmeldelsen.

Læs hele anmeldelsen her

Titel: »JoJo Rabbit«
Instruktør: Taika Waititi
Medvirkende: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson m.fl.

Jojo (Roman Griffin Davis) og Hitler (Taika Waititi) i en ophedet diskussion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kimberley French.

Once Upon a Time in Hollywood

Filmen, der foregår i 1960ernes Hollywood, er nomineret til 10 Oscar. Senest fik Brad Pitt en Golden Globe for bedste mandlige birolle. Berlingskes Kristian Lindberg gav filmen, der er instrueret af Quentin Tarantino, fem stjerner.

»Med sin sanseligt behagelige og stærkt billedbårne film hylder Tarantino sin kunstarts sværmeriske sensualitet og det Hollywood, der fik rendyrket netop den kvalitet.«

Læs hele anmeldelsen her

Titel: »Once Upon a Time in Hollywood«
Instruktør: Quentin Tarantino
Medvirkende: Brad Pitt og Leonardo Di Caprio, Margot Robbie m. fl.

Brad Pitt og Leonardo DiCaprio danner makkerpar i »Once Upon A Time... In Hollywood«. Nu har Quentin Tarantino skrevet manuskriptet om til en roman. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Cooper.

Marriage Story

Filmen om et ægteskab i opløsning er en Netflix-produktion, og den er nomineret til seks Oscar. Ved Golden Globe-uddelingen vandt Laura Dern en pris for bedste kvindelige birolle. Berlingskes Stephanie Caruana gav filmen fire stjerner.

»Driver og Johansson er blændende dygtige og troværdige som parret, der egentlig bare vil gennem skilsmissen så enkelt som muligt, og netop derfor er castingen af Laura Dern og Ray Liotta som deres skrappe og glatte advokater helt rigtig. De æder grådigt af linse, lærred og gode intentioner, så snart de er på. Charlie og Nicole får ikke en chance for at holde bruddet simpelt,« beskrives det i anmeldelsen.

Læs hele anmeldelsen her

Titel: »Marriage Story«
Instruktør: Noah Baumbach
Medvirkende: Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Ray Liotta, Alan Alda m.fl.

Scener fra et ægteskab. Et ægte ægteskabsdrama. Fold sammen
Læs mere

The Irishman

Martin Scorseses mafia-film er endnu en Netflix-produktion, og filmen er nomineret til 10 Oscar. Kristian Lindberg gav den i sin anmeldelse fire stjerner.

»Det er dog Robert de Niro, der mest overbevisende får demonstreret, at han stadig – efter to årtiers familiekomedier – kan spænde sine skuespillermuskler. Det sker i en række knugende scener, hvor Martin Scorsese dristigt gør op med den myte, han selv har været med til at skabe om gangsterens liv: At det er bedre at dø på benene i en regn af kugler end at bøje sig for det kompromis, som alderen til sidst påtvinger alle,« lyder det i anmeldelsen.

Læs hele anmeldelsen her

Titel: »The Irishman«
Instruktør: Martin Scorsese
Medvirkende: Robert de Niro, Joe Pesci, Al Pacino, Harvey Keitel m.fl.

Jimmy Hoffa (Al Pacino) lægger planer med Frank Sheeran (Robert De Niro) i Martin Scorseses »The Irishman«. Foto © 2019 Netlfix US, LLC. All rights reserved. Fold sammen
Læs mere

Ford v Ferrari/Le Mans '66

Racer-filmen er nomineret til fire Oscar, men Berlingskes Søren Jacobsen Damm var lidt fedtet med stjernerne, og filmen fik blot tre stjerner.

»I filmen skildres de mange bureaukratiske problemer, der opstår, når en gigant som Ford bestemmer sig for at lave noget så passionsdrevet som den ultimative sportsvogn. Det ironiske er, at filmen selv virker som om, den har gennemgået præcis den samme dræbende proces,« lyder det i anmeldelsen.

Læs hele anmeldelsen her

Titel: »Ford v Ferrari/ Le Mans '66«
Instruktion: James Mangold
Medvirkende: Matt Damon, Christian Bale, Caitriona Balfe, Jon Bernthal, m.fl.

Matt Damon (t.h.) imponerer som racerlegenden Carroll Shelby. Christian Bales portræt af racerkører Ken Miles, står noget svagere. Fold sammen
Læs mere

Little Women

Filmen har endnu ikke haft dansk premiere og er derfor ikke anmeldt.