Scener fra et brudt ægteskab: Blændende troværdigt skuespil

Når et ægteskab ramler, så siger måden, det ramler på, noget om de mennesker, der var i forholdet. I stærke og sympatiske »Marriage Story« imploderer forholdet mesterligt mellem to, der måske stadig elsker hinanden.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvornår passer »Marriage Story« ind i et forhold? Når der dates? For tidligt. Som nygift eller godt etableret? Næppe, for dens pointer kan næppe skabe sprækker i skråsikker kærlighed. Filmen er nok bedst på god afstand af et brud, når eventuelle børn er vokset til, når man er kommet sig over chokket over overhovedet at have fået dem, og når kriser er kommet og gået.

Nicole (Scarlett Johansson) og Charlie (Adam Driver) elskede hinanden, de prøver at være ordentlige, selv om de skal skilles. Hun, en tidligere Hollywood-starlet, er kørt træt af livet i New York, hvor han, en dygtig teaterinstruktør med egen trup, er søvngænger i ægteskabet. De er kærlige forældre til en dreng. De kender hinanden så godt, som man nu kender hinanden efter ti år. Det er hverdag, det er trygt, men samtidig er der opstået afgrunde, som alt det, den anden ikke forstår eller ser, falder ned i.

Adam Driver spiller blændende som skilsmissefaren Charlie i »Marriage Story«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robbie Ryan.

»Marriage Story« handler om alle brud, men særligt om dem af i dag. De forhold, hvor folk når at puste ud og tænke »sådan her bliver det, til vi dør«, og så alligevel mister fodfæstet.

Filmen fortæller en hård og alligevel såre banal historie. Parret og historien ligner noget, vi kender. Det gør filmen indimellem også med sin blanding af køkkenbordsrealisme, Woody Allen og bitterligt underspillet sorg over det forhold, der må dø, for at menneskene i det kan leve.

Scarlett Johansson har måske aldrig været bedre end i rollen som Nicole, der vil skilles, mener Berlingskes anmelder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robbie Ryan.

Hvor skal vi bygge og hvor skal vi bo?

Den grundlæggende konflikt mellem de to handler primært om, hvor familien skal bo. Charlie mener New York, Nicole vil tilbage til Californien, hvor hun er vokset op. Men mellem linjerne handler det også om at se den indre geografi i det menneske, man bor sammen med, og om at kunne tilpasse sig, når jorden skælver under kærlighedens hvide bro.

Noah Baumbach skrev filmens manus efter skilsmissen fra skuespillerinden Jennifer Jason Leigh, og selv om dramaet ikke er en-til-en, mærker man, at der er levet liv i de sider, der ligger til grund for de sitrende og gnistrende skuespillerpræstationer. Skift mellem håb, skuffelse, kærlighed, raseri og lavpraktisk forældresnak om børn på tønden skaber fine øjeblikke med mennesker frem for figurer.

Nu skrev jeg drama, men der er også meget humor og stille romantik. Komedie er tragedie plus tid, siger de kloge, og her udspiller tragedien sig med både slapstick og medfølelse.

»Marriage Story« fortæller ifølge anmelderne fremragende om et helt almindeligt brud. Her er det søn og far. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robbie Ryan.

Driver og Johansson er blændende dygtige og troværdige som parret, der egentlig bare vil gennem skilsmissen så enkelt som muligt, og netop derfor er castingen af Laura Dern og Ray Liotta som deres skrappe og glatte advokater helt rigtig. De æder grådigt af linse, lærred og gode intentioner, så snart de er på. Charlie og Nicole får ikke en chance for at holde bruddet simpelt.

Begge sider af bruddet

Kærlighed og enden på den er altid, som i altid, en god fortælling, men derfor er det jo ikke sikkert, at fortælleren kan løfte den. Og jo, filmen er noget langtrukken. Men når »Marriage Story« rager op over andre film med samme tema, er det både på grund af præstationerne og Baumbachs måde at vise begge sider af historien på.

Som karakter får Charlie mest plads i filmen. Det er ham, der foretager den største rejse i plottet, både mentalt og helt konkret som dele-far fra New York med barn i Californien. Som andre kvinder, der går, erkendte Nicole sin rejse, allerede da hverdagen hærgede.

Nogle vil få en smerte i hjertekulen, andre vil måske tænke, at »det klarede vi bedre« eller »det sker ikke for os«. Men rammer, det gør filmen.

Marriage Story

Instruktion og manus: Noah Baumbach. Med: Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Ray Liotta, Alan Alda m.fl. Også tilgængelig på Netflix fra. 6. december