Danske anmeldere uenige om Oscar-nomineret nazikomedie: »Det er frydefuldt provokerende at se Hitler som en opblæst kujon med prøjseraccent«

Anmeldere er splittede over »Jojo Rabbit«, der er en parodi på Anden Verdenskrig, nazister og Hitler. Filmen får både tre og fem stjerner.

De danske filmanmeldere kan ikke blive enige om, hvorvidt filmen »Jojo Rabbit«, der er en parodi på Anden Verdenskrig, nazister og Hitler, er et hit eller en forbier.

Den amerikanske film »Jojo Rabbit« er nomineret til en Oscar for bedste film. Filmen, der er inspireret af romanen »Caging Skies«, er skabt af den newzealandske instruktør Taika Waititi og handler om en tysk dreng, der under Anden Verdenskrig har Hitler som sin usynlige fantasiven. På rollelisten ses blandt andre stjerner som Scarlett Johansson, Sam Rockwell og Rebel Wilson.

De danske anmeldere er både imponerede og lettere skuffede over filmen.

Berlingskes anmelder Søren Staal Balslev er en af dem, der er vilde med filmen. Han mener, at det er lykkedes instruktøren at skabe noget, som »ret beset burde være umuligt, nemlig en rørende, sjov, absurd og emotionelt rystende komedie«.

»Jojo Rabbit« er en mystisk oplevelse. På den ene side er fortællingen som udgangspunkt latterlig. På den anden side formår Taika Waititi at lade de åbenlyst uoverkommelige modsætninger mødes og skabe regulært rørende trolddom,« skriver han.

Han mener også, at en film som »Jojo Rabbit« ikke er for alle.

»Dertil er præmissen for syret og skør, men går man ind i biografens mørke med et åbent hjerte, går man også hulkende og paf hjem,« skriver han.

»Jojo Rabbit«. Her ses skuespillerne Roman Griffin Davis (tv) og Taika Waititi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kimberley French.

Frydefuldt provokerende

DRs anmelder Per Juul Carlsen giver filmen, der er en satire om Anden Verdenskrig og Adolf Hitler, fem ud af seks stjerner.

Instruktør Taika Waititis film er blevet kritiseret for at gøre Hitler til en komisk figur, men det er netop det, der giver filmen energi, mener Per Juul Carlsen.

»Det er frydefuldt provokerende at se Hitler som en opblæst kujon med prøjseraccent, der skal hjælpe en lille dreng med at være en rigtig nazist. »Jojo Rabbit« er en af de sjældne film, der ikke vil kendes til grænser – hverken for god og korrekt opførsel eller for filmiske genrer,« skriver han i sin anmeldelse.

Leslie Felperin, anmelder Ekko

»I tredje akt sadler Waititi så hurtigt om fra sort komedie til reel tragedie, at man næsten bliver rundtosset.«


Filmmagasinet Ekko roser filmen for sin fortælleglæde og sit morsomme skuespil.

Ekko kvitterer med fire ud af seks stjerner, da anmelderen mener, at filmen lidt for ofte springer mellem alvor og humor.

»I tredje akt sadler Waititi så hurtigt om fra sort komedie til reel tragedie, at man næsten bliver rundtosset. Her står man af, hvis ikke man kan forlige sig med to modsatrettede ideer: at filmens nazister er fjogede, hjernevaskede idioter, men også modbydeligt farlige,« skriver anmelderen Leslie Felperin.

Politikens anmelder er mere fedtet med sine stjerner, og hun giver filmen tre stjerner ud af seks.

Anmelder Nanna Frank Rasmussen mener, at filmen ikke har nok på hjerte, men blot gør Hitler fjollet.

»Udfaldet af Waititis forsøg på at lave en nazikomedie er hverken ond, grusom eller smagløs nok til dermed også at blive svidende satirisk eller gjaldende morsom,« skriver hun.

Jyllands-Postens anmelder Katrine Sommer Boysen kvitterer med fire ud af seks stjerner. Filmen er sjov, men kunne godt have taget flere chancer for at få »tiltrængt dybde«, mener hun.

»»Jojo Rabbit« er en både fin og charmerende film. Scenografien ligner noget fra en Wes Anderson-film (ikke mindst synes »Moonrise Kingdom« (2012) at være en tydelig inspiration), og i glimt rammer humoren det grotesk absurde i den nazistiske ideologi på kornet – ikke mindst takket være Rockwell og hans uhyggeligt loyale og bovlamme hjælpere spillet af Rebel Wilson og Alfie Allen,« skriver hun.

Ifølge B.T.s anmelder Thomas Brunstrøm er »Jojo Rabbit« en film, hvor man skal holde tungen lige i munden for at følge med. Han giver filmen fem ud af seks hjerter.

»Men det er også en film, der har hjertet på rette sted og både er meget rørende og medrivende,« skriver Thomas Brunstrøm.

10. februar bliver det i Los Angeles afgjort, hvem der får prisen for årets film, når de prestigefyldte Oscar-statuetter igen skal uddeles. I kategorien bedste film skal »Jojo Rabbit« kæmpe mod »Ford v Ferrari«, »The Irishman«, »Joker«, »Little Women«, »Marriage Story«, »1917«, »Once Upon a Time in Hollywood« og »Parasite«.

Det lykkedes også den danske dokumentarfilm »The Cave« at opnå en Oscar-nominering i kategorien bedste dokumentar.

/ritzau/