Ny dansk komedie er lige så sjov som at vælte på sin cykel. Med ansigtet først. På grus

Det siges, at hvis man sætter et uendeligt antal aber til at skrive på et uendeligt antal skrivemaskiner i et uendeligt tidsrum, vil de på et tidspunkt skrive Shakespeares samlede værker. Manuskriptet til »Centervagt« virker, som om det er skrevet af højst tre aber, der mest af alt har været opsatte på at holde tidlig weekend.

 
Her kan du se traileren til Centervagt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rasmus Heide har med film som »Julefrokosten«, »Alle for en«, »Alle for to« og »Alle for tre« ikke ligefrem sat barren højt for danske komedier.

Med »Centervagt« er det dog, som om han decideret har tabt barren på gulvet og simpelthen ikke orket at samle den op.

Til gengæld formår han flot at udfordre fysikkens love og får 85 minutter til at virke som en evighed, og det er da alligevel noget.

Logik er ikke velkommen her

Nå, filmen handler om den vattede centervagt Glenn (Rune Klan), der er hemmeligt forelsket i sin kollega MC (Josephine Park). Hvad værre er, at økonomien i Super Center halter, så der er kun budget til én centervagt, og chefen lader det være op til Glenn og MC at bestemme, hvem der skal fyres.

Glenn og MC udtænker en plan, hvor en af dem forklæder sig som en fløjtende ninjatyv, der skal stjæle i centret, så det står klart, at én vagt ikke er nok. Hvis du synes, der lyder som et vild kompliceret plot, så bare rolig: Både det ene og det andet bliver forklaret adskillige gange, idet Rasmus Heide tilsyneladende går ud fra, at hans publikum er døvblinde og/eller mentalt tilbagestående.

På et tidspunkt ansætter chefen i øvrigt en tredje centervagt, Patrick, og HAN er en douchebag, kan vi se, fordi han bærer solbriller indendørs, men MC er vild med ham, så Glenn må gøre noget. Hvis du synes, det er mærkeligt, at man ikke har råd til to centervagter, men så ansætter en tredje, er du ikke i målgruppen til »Centervagt«, for den slags logik skal man slet ikke bryde sit lille, kønne hoved med.

Bøvser og dillervitser

I det hele taget er det svært at se, hvem der for alvor vil få nogen særlig fornøjelse af filmen.

En ting er, at plottet er tyndt og på mange måder så barnagtigt, at det får »Far til fire« til at fremstå som benhård socialrealisme. Det kan man sagtens leve med, hvis skidtet så bare er sjovt. Men altså ... På et tidspunkt vil Glenn sige noget til MC, men så bøvser hun ham lige i hovedet, fordi hun har drukket en energidrik.

Ja, jeg venter lige, til du får grinet færdig ... Der er også en masse, der falder og slår sig, en, der får fingrene i klemme i en dør, og på et tidspunkt, da Glenn forsøger at dreje en vase i ler, kommer han til at lave noget, der ligner en stor penis. En penis! Ha! Indrømmet, der mangler lige en mand i dametøj og en, der stikker fingrene i en stikkontakt og får strithår, men ellers er der fuld plade på bingokortet over virkelig trætte jokes.

Rune Klan (til højre) er en glimrende komiker og dygtig tryllekunster. Skuespiller? Not so much. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nordisk Film.

Fornærmende uambitiøs

»Centervagt« er i det hele taget og på alle planer fornærmende uambitiøs, men: Rasmus Heides tre foregående film har alle solgt pænt over 300.000 billetter pr. film, selvom et stort set samlet anmelderkorps har gjort alt, bortset fra fysisk at blokere indgangen til biografen, for at advare om dem.

Så »Centervagt« kan også nemt gå hen og blive en succes. Men så er vi som nation simpelthen også selv ude om det, hvis vi bliver skemadet med den ene mere håbløse komedie efter den anden. Rasmus Heide er i øvrigt allerede i fuld gang med at indspille sin næste film, »Alle for fire«. Juhu.

»Centervagt«. Komedie, 85 minutter. Instruktion og manus: Rasmus Heide. Med: Rune Klan, Josephine Park, Christopher Læssø, Stephania Potalivo m.fl. Premiere 10. juni i biografer landet over.