Pinlig julefrokost

Komedien »Julefrokosten « fæster sin lid til letpåklædte piger, pilsnere og pruttehumor på et ambitionsniveau, der sjældent er set så lavt i dansk film.

Foto: Foto fra filmen "Julefrokosten"
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Filmanmeldere ved ikke, hvad der er sjovt. Noget tyder i hvert fald på det, for den nye danske komedie »Julefrokosten « er fulgt af den klausul under PR-arbejdet, at den kun må vises for pressen »med publikum«. Således havde anmelderne i sal 1 i biografen Palads i København forleden fået selskab af venligtsindede mennesker, der kunne være behjælpelige med latterbrøl, hvis det kneb med at finde filmen sjov. Det fik især Berlingske Tidendes anmelder brug for.

Handlingen var ellers til at følge med i: Københavnersnuden Anders Bo ( Thomas Voss) bliver sælger hos bilkæden Mastodont, hvor hans chef, Patrik, ( Martin Brygmann) lokker ham til at infiltrere den lokale konkurrent, Holgers Auto. Her skal han under det lille værksteds julefrokost få fingrene i kundekartoteket.

Undervejs falder Anders Bo dog ikke blot for Holgers datter, Amalie ( Julie R. Ølgaard), men for hele den samling originaler der befolker de olieplettede gulve hos den godmodige Holger ( Dick Kaysø), deriblandt den sex-og tæskhungrende sælger Stella ( Anne-Grethe Bjarup Riis), den hjerneskadede værkfører Buller ( Kim Bodnia), mekanikeren Fimse ( Anders W. Berthelsen) og hans strambaldede polske postordrekone, Polina ( Camille-Catrine Rommedahl).

Men med sprutten kommer sandhederne på bordet, og så er julefreden truet.

Intentionen om at lave en dansk julekomedie er fin, men ligesom til pressevisningen har instruktør og forfatter Rasmus Heide og producer Ronnie Fridthjof været så forhippede på at få deres publikum til at grine, at »Julefrokosten « som en overfedet gås er blevet voldstoppet med komiske scener i variationer over temaerne sex, druk og kropssekreter. Som Dick Kaysø på toilettet med åben dør og Kim Bodnia, der kaster op i hovedet på Mick Øgendahl.

Overspiller
En del af morskaben kunne selv filmanmelderen forstå - for eksempel synet af den ofte højtideligt potente Kim Bodnia som lalleglad tosse og Martin Brygmann som slesk skurk. Og det var sødt og skægt, da staben på Holgers Auto fotokopierede hinandens balder og forærede et A3-ark til den, de havde kær.

Men sjov med sex og prutter er sværere at mestre end som så og er leveret mere raffineret og originalt af en lang række TV-og filmkomikere fra Borat til Bamse og Kylling. Og det pynter ikke, at de mange skønne skuespillere er blevet instrueret i at overspille, som var det et remake af De Nattergales »The Julekalender«. Tænkte altså anmelderen.

Der i øvrigt bagefter blev overrasket over, hvor mange der faktisk havde været til stede under filmforevisningen, for så meget blev der ikke grinet. Lad os håbe, at »Julefrokosten « finder sit rette publikum.