Anmeldelse: I Olsen-Bandens fodspor

Anden omgang af filmløjerne med Øgendahl, Bjerre og Spang som tre småforbrydere ligner nu mere Olsen-Banden end sig selv. Den svære toer er heldigvis en noget mindre rodet film end originalen »Alle for én«, men den er også mindre morsom.

Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et mål om at få publikum til at grine i biografen er et af de mest ærefulde, man kan have. Men at få folk til at grine med bare en rimelig frekvens er samtidig noget af det sværeste. Antallet af mislykkede komedier i dansk film gennem tiden er tårnhøjt.

Vellykkede eksempler som »Klovn – the Movie« og »Klassefesten« er nogle af de meget få undtagelser.

Allerede fra første møde med »Alle for to« er man dybt skeptisk over motiverne bag filmen. Hvorfor er Mick Øgendahl, Rasmus Bjerre og Jonatan Spang fotomanipuleret på billederne i biografernes udhængsskabe, som om de står i Tivolis spejlsal? Det er en fladpandet studenterjoke, der i øvrigt absolut ingen rod har i filmens handling.

Andet møde med filmen er i pressemeddelelsen, hvor det vigtigste mål med efterfølgeren til »Alle for en« angives at være at sælge 500.000 billetter og dermed overgå de 400.000, som den første film solgte. Det ville da være noget mere interessant at have som mål at lave en bedre og mere morsom film end første gang.


Ujævn forestilling

I den første halve time hoster »Alle for to« tungt af sted. At der lugter af lort i en vuggestue spredes til en håndfuld meget ligegyldige vittigheder, og så er det ved at blive meget trivielt med de mange diskussioner, de tre forbrydere har om svære ord, som de ikke forstår. Øv.

Anders Thomas Jensen er hentet ind til at skrive med på manuskriptet denne gang, sammen med Øgendahl, og det har ført til, at historien om Nikolai (Jonatan Spang), Ralf (Mick Øgendahl) og Timo (Rasmus Bjerg) mere og mere ligner filmene om Egon, Benny og Keld. Nemlig Erik Ballings Olsen-Banden.

Spang er Egon Olsen og de to andre er de fummelfingrede håndlangere. Det klæder figurerne at blive bedre beskrevet, og da Kim Bodnia dukker op som et dumt svin af en bankdirektør, er det som om, alle de medvirkende tager sig endnu mere sammen.

Det afsluttende kup i banken, hvor den nye Olsen Banden slår til, er – sammen med Kurt Ravn som Ralf og Timos drikfældige far i et realityprogram – med til yderligere at løfte »Alle for to«, selv om indtrykket af en ujævn film aldrig helt forsvinder.                                                                                                                                                                                                                              Med voldsomt kul på reklametrommerne gætter jeg på, at der kommer en tredje film i serien. Udover at lade Anders Thomas Jensen skrive en endnu større del af manuskriptet næste gang, vil jeg anbefale, at man tør gå planken ud og satser på en smallere form for humor.

Det ville gøre filmen mere morsom, og de flere grin ville muligvis føre til flere solgte billetter. Det ville være en mere ærefuld sejr end at begynde med at ønske sig et bestemt antal solgte billetter og derefter regne baglæns.                                                                                                                                                            

Hvad: Alle for to
Hvem: Af: Rasmus Heide, Med: Jonatan Spang, Mick Øgendahl, Rasmus Bjerre
Hvor:
Premiere over hele landet.