Lighthouse X skal forsvare Danmarks ære i Eurovision: Vi har ikke opgivet på forhånd

Foto: Ida Guldbæk Arentsen

I aften går det løs! Drengene fra Lighthouse X skal forsvare Danmarks ære i semifinalen i Eurovision

Den får ikke for lidt med akrobater, vilde kostumer og endnu vildere lysshow, når Eurovision-menageriet indtager Globen i Stockholm.

Men de tre garvede popdrenge – Johannes Nymark, Søren Bregendal og Martin Skriver, der tilsammen udgør bandet Lighthouse X – er bestemt ikke blevet inspireret til at hyre ildslugere eller tænde vindmaskiner, når de i aften skal forsøge at få Danmark med i finalen i den traditionsrige melodidyst med sangen ’Soldiers of Love’.

Tværtimod.

De er bare tre mænd og deres musik på en scene. Klædt helt i sort.

Er der mon blevet skelet til Brødrene Olsens ligeså simple, men ikke desto mindre meget virkningsfulde show, der førte til en overbevisende sejr i netop Stockholm for 16 år siden, kan BT ikke lade være med at undre sig over, da vi møder trioen på deres hotel.

»Haha, ja, det har vi faktisk snakket om. Der var jo heller ikke noget cirkus med de seneste danske vindere Brødrene Olsen og Emmelie de Forrest. Det var meget minimalistisk, og det passer også rigtig godt til os,« lyder det fra Søren Bregendal.

»Det er mere ærligt og ægte, når man ikke står og skal koncentrere sig om at stå på hænder eller komme svævende ned fra loftet,« tilføjer Martin Skriver.

Ingen gak og gøgl

I det hele taget giver drengene ikke meget for alt det gak og gøgl, der i den grad også er en del af det årlige glimmer-ekstravaganza. I stedet satser bandet på at skabe autentisk ’koncertstemning’. Og så har de i øvrigt været helt ærlige om, at de slet ikke er ’in it to win it’.

Fokus ligger i stedet på at skabe opmærksomhed på deres mission om at inspirere andre og tage socialt ansvar. Og en stor del af deres indtægter gennem bandet går til hver deres hjertesager - angst, OCD og mobning.

Meget sympatisk. Men også meget lidt ... glimmeragtig.

Er I i virkeligheden lidt for lidt kulørte til en folkefest som Eurovision?

»Jo, måske,« indrømmer Johannes Nymark.

»Men vi er her jo, fordi nogen har valgt, at vi skal være her, og vi har valgt at bruge vores taletid på at tale om vores budskab,« tilføjer han.

»Det er lidt for endimensionelt for os at snakke om betting og stemmer og den slags. Vi har besluttet os for, at vi ikke skulle lave en ’stem på os’-kampagne,« forklarer Bregendal.

Er det fordi, I har opgivet på forhånd?

»Nej, slet ikke. Selv hvis vi havde været storfavoritter, ville vi have snakket så lidt op det. Det er ikke det vigtigste,« fastslår han.

Hvordan det går for Lighthouse X, bliver altså afgjort i aften. To gange tidligere – nemlig i 2000 og i 2013 - har Danmark vundet Eurovision-trofæet i Sverige. I første omgang gælder det blot for popprinserne om at nå finalen.