Hitler er tilbage. Hvor sjovt er det lige?

Den totale satire. Ny tysk filmkomedie lader Hitler vende tilbage til dagens Tyskland - og blive bekymrende vel modtaget.

Ny film vækker Hitler til live i dagens Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En komedie om Hitler - en tysk en, endda - kan man det? Åbenbart - filmen »Er ist wieder da« (Han er der igen, red) fik i hvert fald premiere i de tyske biografer torsdag i denne uge, og blev modtaget som en blanding af sjov og pinagtighed.

Det var så også meningen med filmen, kan man forstå på instruktør David Wnendt, der i britiske The Guardian forklarer sig.

Filmen er baseret på Timur Vermes' roman af samme navn, som udkom i 2012 og er solgt i over to millioner eksemplarer i Tyskland. Så man må sige, at tyskerne har vænnet sig til tanken om Hitler-komedien.

I filmen vågner Hitler op af 70 års coma, der hvor hans bunker lå i Berlin. Midt i en totalt forandret, multikulturel by, hvor den lokale kioskindehaver tager ham for statist i en film og egentlig synes Hitler ligner Hitler mindst ligeså godt som Bruno Ganz i »Der Untergang«.

Hitler får succes i TV som impersonator af sig selv og bruger det som springbræt til politik. For hans holdninger slår forbavsende godt igennem et Tyskland af i dag.

Det er endda hos de rigtige tyskere - ikke skuespillere. David Wnendt har nemlig brugt teknikken fra »Borat«-filmen, og med en udklædt Oliver Masucci, der spiller Hitler, rejst Tyskland rundt fra Sild i Nord til Bayern i syd og filmet reaktionerne fra folk.

Og de er ikke ligefrem skræmte. Da en lettere skulende og mut Hitler-figur trisser rundt ved Brandenburger Tor i Berlin, går der ikke længe, inden han bestormes af alt fra tyske teenagere til japanske turister, der alle vil have en selfie med ham med kys på kinden og det hele.

»Det var utroligt. Jeg var som en popstjerne. Én fortalte, hun elskede mig, en anden ville omfavne mig. Der var også en, der ville til at slå mig - det var faktisk en lettelse,« fortæller Oliver Masucci til The Guardian.

»Vi ville undersøge, hvordan folk reagerer på Hitler i dag, og om hans ideer har grobund nutildags,« fortæller David Wnendt. Og hans konklusion er: »Ja, desværre«.

Over 300 timers møde med tyskerne er klippet sammen i filmen, men David Wnendt insisterer på, at de der er med i filmen, er repræsentative.

»Vi mødte en dyb utilfredshed i befolkningen, hvor folk i alle samfundslag demonstrerede, hvor meget de havde imod udlændinge og frygtede islamisering,« siger David Wnendt, der understreger, at det er meningen, at filmen skal være underholdende og lattervækkende.

»Men det bør være den slags latter der bliver stikkende i halsen, hvor du næsten skammer dig, når du indser, hvad du er i gang med,« siger David Wnendt.

Filmen er veltimet i en tid, hvor tyskerne heftigt diskuterer holdningen til de mange flygtninge, der i disse måneder kommer til landet og om det er en mulighed eller en trussel. Både Pegida-demonstrationer og angreb på flygtningecentre er med i filmen.

Flere kommentatorer har peget på, at billedet passer dårligt til de sidste måneders billeder fra banegårde, hvor tyskerne byder flygtninge varmt velkommen.

»Selvfølgelig eksisterer den side, men vi må ikke lukke øjnene for, at vi mødte mange tyskere, der var ganske klar til at tage imod Hitler og så ham som en slags faderfigur,« siger David Wnendt til The Guardian.

Det er kun få måneder en anden mindre komedie med titlen »Heil« angreb Hitler fra den satirske side, og Spiegelonline konstaterer, at det skulle tage 70 år inden tyskerne kunne gøre grin med Hitler, men så kom det også. Men man stiller også spørgsmål ved om »Er ist Wieder da«'s måde at udstille tyskernes møde med den genkomne Hitler nu også er dækkende.

Som magasinet konkluderer: Vil vi den totale satire? Helst ikke.

Det tyske filmselskab Constnatin Film oplyser, at der endnu ikke aftalt, om og hvornår filmen får premiere i Danmark.

https://youtu.be/sebAzM6NQPo