Er du en af synderne? Halvdelen af unge streamer film og tv-serier ulovligt

Hver anden ung dansker streamer eller downloader film og tv-serier ulovligt på nettet, viser en ny undersøgelse. Filmbranchen vil sætte en stopper for det.

Lars Brygmann er med i ny kampagnefilm mod ulovlig streaming og downloading af film og tv-serier. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

50 millioner. Så mange film og tv-serier bliver årligt streamet eller downloadet ulovligt på internettet i Danmark.

Hvis du er mellem 15 og 25 år gammel, så er du med 50 procents sikkerhed en af synderne.

Halvdelen af unge streamer eller downloader film og tv-serier ulovligt mindst én gang om måneden på hjemmesider, de ikke ved om er lovlige eller ej. 37 procent gør det dagligt. Det viser en ny undersøgelse udført af analyseinstituttet YouGov i samarbejde med kampagnen »Os der elsker film«. Undersøgelsen er baseret på svar fra 1506 adspurgte i aldersgruppen 15 til 50 år.

Holdet bag »Os der elsker film« består blandt andet af TDC, Blockbuster, Dansk Industri og RettighedsAlliancen samt forskellige aktører inden for filmbranchen. De lancerer nu en kampagnefilm med Lars Brygmann og Bebiane Kreutzmann, som er målrettet ungdommen for at oplyse om konsekvenserne af ulovlig anskaffelse af film og serier.

»Alle ved, at økonomien i dansk film er presset. Ulovlig download koster dansk film penge, og at the end of the day vil det true dansk films eksistens. Prøv at forestille dig at vågne op hver morgen og konstatere, at flere tusind mennesker havde stjålet fra dig. Producenterne er helt naturligt desperate og magtesløse over ikke at kunne gøre noget ved det,« siger Klaus Hansen, direktør for Producentforeningen i en pressemeddelelse.

Ulovlig streaming og downloading på nettet har konsekvenser for den danske filmbranche, fordi det genererer færre midler at producere film for. Desuden har det også konsekvenser for personen, der henter ulovligt indhold på nettet. Ifølge undersøgelsen er der 28 gange større risiko for at tiltrække en virus på ulovlige hjemmesider.

Det er de andre, der gør det

»Jamen så køber jeg ét,« siger Nicolas Bro og lægger et Grundig-tv ned i sin vogn. Men han stopper ikke der. Han snupper to til og lægger ned ved siden af. »Et par kopier til vennerne, det er vel okay,« siger han henkastet til personalet i butikken og går sin vej.

For fem år siden lancerede RettighedsAlliancen en række kampagnefilm mod piratkopiering. Blandt andet en med Nicolas Bro, der stjæler fjernsyn, fordi at personalet i butikken vil lave kopier af hans nye film. Uden at betale. Det er de færreste, der laver kopier i dag. Det er ikke nødvendigt, når man kan streame det ulovligt på nettet.

Et stort flertal af unge, mere præcist 67 procent, mener, at der i deres aldersgruppe er en generel holdning til, at det er i orden at streame film og tv-serier ulovligt. Men kun en fjerdedel i aldersgruppen angiver, at de selv synes, det er i orden.

»Vi kan se, at mange især unge finder film eller tv-serier på ulovlige sider. De opfatter det ikke som rigtig ulovligt, men vil bare gerne have adgang til indhold. Og de færreste tænker over, at der faktisk ligger en omfattende ulovlig industri bag. Der er efterhånden kommet mange muligheder for at se film og tv-serier lovligt online, og derfor laver vi nu en stor oplysningskampagne for at gøre opmærksom på, at det faktisk har konsekvenser at streame ulovligt. Både for den enkelte, men også for filmbranchen, som får sværere ved at lave gode film, hvis folk ikke betaler for at se dem,« udtaler Allan Mathson Hansen, koncerndirektør i Nordisk Film i pressemeddelelsen.

Kampagnefilmen vil blive vist i biografer rundt om i landet og vil blive brugt som undervisningsmateriale i 7.-9. klasser. Desuden har kampagnen sin egen hjemmeside, osderelskerfilm.dk, med informationer og gode råd til at genkende ulovlige streaminghjemmesider.