Druider og drama og godt med syre i ny HBO-serie

Nikolaj Lie Kaas er et oplivende moment i HBOs nye serie »Britannia« - sammen med nogle fascinerende troldkarle, der har godt gang i rygetøjet.

Nikolaj Lie Kaas med runer i panden og halvrådne tænder er den udstødte druide i »Britannia« - der får følgeskab af den unge Cait (Eleanor Worthington-Cox). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I allerførste scene af »Britannia« sender Nikolaj Lie Kaas en due op, og klask! – så bliver den slagtet af en rovfugl. Det er et varsel: Romerne er på vej på den hårde måde. Og det er et varsel af de håndfaste, men sådan er det med guder og præstetyper i »Britannia« – de er ikke til subtil tolkning.

Guder, tro og overnatur fylder til gengæld også godt op i den nye britiske serie, der vises fra i dag på HBO – stort anlagt og med sit eget skæve og underholdende snit på en historisk serie.

I år 43 vender romerne tilbage til De Britiske Øer med 20.000 soldater for at indlemme øerne i Romerriget med den sædvanlige cocktail af kampstyrker og kulturel overlegenhed. I forvejen er de lokale stammer splittede, men det er heller ikke kampen, romerne frygter – det er magien. Og det i en grad, så de romerske styrker hele tiden er på nippet af mytteri, overbeviste om, at de invaderede øer er beboet af ånder, hekse og dæmoner.

Selv om det måske ikke lige er det overnaturlige, de fleste af os forbinder med de stolte englændere, så har trolddom altid haft en central plads i den engelske selvfortælling - fra Merlin til Harry Potter – og i »Britannia« er det druiderne, der får fuld skrue.

Druiderne er det, der for alvor hænger ved i serien. En slags dommedagskult, der både er overmyndighed og gudetolkere i en stil, der minder en del om Voodoo-heksedoktorer – de vælter da også halv- og helskæve rundt det meste af tiden – men har altså kontakt til underverdenen, hvor druide-lederen Veran med et imponerende dødningelook tydeligvis føler sig godt hjemme.

Syret er det, og syret er en god del af stilen i »Britannia« også. Fra Donovans 1960er-indledningssang, »Hurdy Gurdy Man«, til den udspekulerede romerske general Aulus Plautius (David Morrissey), der gerne går sine egne vegne blandt levende og døde.

At serien er ligeså fantasy-inspireret som historisk, er der ikke lagt skjul på i oplægget. Op til premieren har der naturligt nok været spekuleret i, om det nu var en ny »Game of Thrones«, der var på vej i britisk udgave. Der er trods alt både svingende sværd og afhuggede hoveder, invaderende hære og intriger, sex og falskhed med, men det er selvfølgelig ikke helt nok.

Især mangler »Britannia« en lidt mere stringent historie. Fra starten roder man lidt rundt mellem diverse høvdingefamiliefejder blandt de lokale stammer, hvor kendte britiske skuespillere som Zoe Wanamaker og Kelly Reilly dukker op, men uden at hverken de eller intrigerne for alvor slår igennem og sætter sig.

Til gengæld har Nikolaj Lie Kaas en af de mest interessante roller i serien som outsideren Divis – en lidt halvskør udstødt druide, der ikke rigtig kan trænge igennem med sine varsler, og som fantasten må gå sine egne veje. I sit samspil med en ung pige tilføjer han serien noget menneskelighed og humor.

Det er Nikolaj Lie Kaas’ første store internationale rolle, og i et interview med BT fortæller han, at han i løbet af en middag med serieskaberne fik den talt op fra at være en lille birolle til det ret centrale parallelforløb, den nu udfylder. Og det bliver næppe den sidste internationale rolle til den danske skuespiller.

»Britannia« er det romerske navn for de britiske øer – et navn, der som bekendt hang ved, ligesom romerne gjorde i nogle hundrede år, så spændingen ved, om det lykkedes de lokale at lave en tidlig »Brexit« fra Romerriget er selvfølgelig til at overse.

Til gengæld er det en flot produktion, Sky TV har lavet, med fornemme billeder af et særdeles rustikt Sydengland og et syretrip, man godt lige vil se lidt mere af.

Britannia:

Hovedforfatter: Jez Butterworth. Med bl.a. David Morrissey, Kelly Reilly, Nikolaj Lie Kaas. Hele første sæson tilgængelig på HBO Nordic.