»Ringenes Herre« gøres klar til eksklusiv TV-serie

Amazon er ifølge flere medier interesseret i rettighederne til Tolkiens værker - men prisen på over 200 millioner dollar kan være for høj.

Christopher Lee som Saruman i filmatiseringen af »Ringenes Herre«. Nu kan en TV-serie på baggrund af J.R.R. Tolkiens bøger være i støbeskeen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

J.R.R. Tolkiens arvinger har plads til flere penge på kistebunden og vil derfor have »Ringenes Herre« lavet til TV-serie.

Boets advokater holder i øjeblikket møder med mulige købere og sigter efter en pris på den fascinerende side af 200 millioner dollar.

Prisen er vel at mærke for de rene rettigheder alene - og altså før man har hyret så meget som en Frodo eller lejet skribenter og kamerafolk.

Den snart 15 år gamle filmatisering ved newzealandske Peter Jackson indbragte i parentes bemærket tre milliarder dollar og gav derfor et vist overskud.

Kun markedets mest muskuløse aktører råder over midlerne til en satsning af den størrelse. Storspillere som HBO og Netflix har for eksempel været inde over og efter vedholdende rygter sagt nej tak.

Amazon regnes i øjeblikket for den mest sandsynlige køber og skal have konkrete planer med filmselskabet Warner Bros. som partner.

Udsigten til et samarbejde mellem ejerne af Tolkiens værker og Warner Bros. overrasker mange med indsigt i miljøet - simpelthen fordi de selvsamme spillere var uvenner i årevis:

Tolkiens bo lagde sag an mod Warner Bros. for misbrug af karaktererne fra »Hobbitten« og »Ringenes Herre« og fik 80 millioner i erstatning. Men som filmsitet collider.com for nylig gjorde opmærksom på: Intet bringer store virksomheder og gamle fjender tættere sammen end muligheden for at tjene endnu flere penge.

Et afgørende motiv for Amazon og de store streamingtjenester er formentlig HBOs succes med »Game of Thrones«. Konkurrenterne har ventet med længsel på den populære series afslutning og kunne godt se sig selv lukke hullet og opsuge seerne.

Forhandlingerne sker ifølge tidsskriftet Variety under ledelse af den almægtige Jeff Bezos fra Amazon og dermed på absolut højeste plan. Grunden kendes ikke med sikkerhed. Men flere iagttagere peger på den nylige turbulens i Amazon som årsag:

Lederen af Amazon Studios, Roy Price, måtte gå af midt i oktober på grund af anklager som sexchikane mod en af selskabets producere - hvilket satte en større rokade i gang.

Samtalerne mellem selskabet bag Tolkien og interessenterne er stadig i den indledende fase. Amazon skal ifølge amerikanske medier passe godt på og måske endda holde sig langt fra stoffet.

For selv om Peter Jackson efter nogles opfattelse forvandlede voksenbogen til børnefilm, vil den kommende serie næsten uvægerligt blive sammenlignet med hans værker.

Og lige præcis »Ringenes Herre« er ikke nødvendigvis den oplagte afløser for HBOs populære fantasyserie. Man skal for eksempel kigge relativt langt efter vold og uendeligt langt efter optrin med sex.

Hvilket traditionelt regnes for markedets eneste sikre kort - og det vigtigste indhold i »Game of Thrones« overhovedet.