Demonstrativt depressiv

Den svenske instruktør Björn Runges "Mund mod mund" er så overdyrket dyster og deprimerende, at filmen delvis forfejler sit mål.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Det står skidt til i den svenske middelklasse, ihvert fald ud fra instruktør Björn Runges film »Mund mod mund« at dømme. I modsætning til sin tidligere film, »Hvis jeg vender mig om«, der også tog den moderne middelklasse under kærlig behandling, set ud fra tre familiers perspektiv, handler denne kun om en familie. Til gengæld en familie, der er ramt af så meget ulykkelighed, at den kunne gøre det ud for tre.

Den 17-årige Vera (Sofia Westberg) er stukket af hjemmefra og har været det i næsten et år. Flygtet fra et hjem, hvor faderen, Mats (fremragende spillet af Peter Andersson), har været drikfældig og voldelig og moderen, Ewa (Marie Richardson), blot en apatisk tilskuer. Men fra asken til ilden er Vera kommet i kløerne på den dæmoniske junkie Morgan, der uden kvaler både tvinger stoffer i hende og prostituerer hende. I hjemmet er alkoholen blevet overtaget af en handlingslammet stilstand, som først bliver brudt, da Veras 18 års fødselsdag nærmer sig. Mats forsøger at kidnappe hende hjem og Ewa finder trøst og en følelsesmæssig forløsning i mødet med en fremmed kvinde (Pernilla August). En scene af nærmest Ingmar Bergmannsk karakter, der virker malplaceret i forhold til resten af filmen. Og i en ganske rørende slutscene dæmrer et lille håb om at alt måske ikke behøver at ende skidt.

Et lille lyspunkt, der til gengæld også er filmens eneste, for Björn Runge vil død og pine tegne billedet sort op. Måske fordi filmen er vinter-delen i han planlagte »De fem årstider«-filmrække. Der er ynkelige stakler, livslede, nederdrægtige modbydeligheder og sørgelige skæbner på stribe. Så meget, at det mørke kammer over og bliver så ensidigt, atdet hele, desværre, mere virker som en stiløvelse end en film med noget vigtigt på hjerte.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse