Dansk TV-serie hitter internationalt som teater

Den danske TV-serie »Borgen« er godt på vej til at slå igennem som international teatersucces.

Sidse Babett Knudsen som statsminister Birgitte Nyborg i TV-serien Borgen. Nu skal Birgitte Nyborg tale både tysk og hollandsk på teatret. Foto: Esben Salling. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den blev en succes på fjernsynsskærmen. Ikke bare havde alle tre sæsoner af den danske søndagsserie »Borgen« flotte seertal herhjemme, siden første afsnit om den danske politiker Birgitte Nyborgs omtumlede politiske liv blev vist i 2010.

Serien modtog også en stribe internationale priser og blev solgt til en række lande, hvor den blev en overraskende succes.

Nu får »Borgen« fornyet liv, men i et helt andet format. Adam Price, Jeppe Gjervig Gram og Tobias Lindholms TV-serie er nemlig godt på vej til endnu engang at blive en international succes, men denne gang på teatret.

Det  tonegangivende, tyske teater Schaubühne i Berlin har programsat den »succesrige danske TV-serie« i en sceneversion, som efter planen skal have premiere til februar. Et af Tysklands varmeste instruktørnavne, Nikolas Stemann, har fattet interesse for den danske TV-føljeton. Han er kendt for bl.a. at føre den østrigske nobelpristtager Elfriede Jelinikes stykker frem til premiere, og han har iscenesat både på en række toneangivende, tyske scener samt internationalt.

Seriens hovedforfatter, Adam Price, glæder sig over interessen og mener, at Nikolas Stemann først og fremmest er interesseret i »det poliske dyr«. Teatergængere kan givetvis forvente en meget personlig bearbejdelse af det danske forlæg. Skal man tro foromtalen på teatrets hjemmeside, er det forholdet mellem magtspillet bag kulisserne og offentlighedens reaktion på udfaldet af armlægningerne, der interesserer instruktøren.

Holland er også klar med en teaterversion

Men »Borgen«s vej mod at blive en del af det internationale teaterrepertoire slutter ikke i Berlin.

Også i Holland kan man til april opleve en sceneversion af serien, som blev en betydelig seersucces på de kanter. Her hævder man ganske vist på stadsteatret i Amsterdams hjemmeside, at man kan prale af at sætte den første teaterversion af serien på scenen, hvilket så altså ikke helt holder vand.

Til gengæld varer forestillingen hele ti timer. Skuespillerne vil angiveligt være i salen hele tiden, for en politiker har aldrig fri. Hollandske teatertilskuere skal dog ikke fortvivle over at skulle sidde i teatret fra kl. 13 til kl. 23, for undervejs serveres et måltid mad. Det sættes sammen af Adam Price.

»De spurgte, hvad der var typisk dansk, uden at ane, at jeg også var kok. Der ligger en sjov fortælling i, at madlavning ender med at blive en ferieluksus for en toppolitiker. Så de skal have takeaway,« forklarer han.

»Jeg har indtryk af, at de skærer 50 procent af manuskriptet ud, men i øvrigt bevarer dialogen, som den er i serien,« siger Adam Price om den hollandske forestilling. Forfatterne og DR administrerer rettighederne og skal godkende manuskripterne. »Vi vil da gerne forhold os til, hvad de finder på, men er indstillede på at give vide rammer,«siger han.

Adam Prices succes på teatret stopper ikke her. »Samtale før døden«, som sidste år spilede på Betty Nansen Teatret, kommer op i Oslo og Stockholm til næste år.