Ind i udkanten

TV 2s nye dramasatsning »Norskov« lægger stilfærdigt ud, men fanger alligevel interessen med sin flerdelte skildring af en provinsby med drømme om storhed.

Da den succesrige politimand Tom Noack (Thomas Levin) vender hjem til sin fødeby for at rydde op i narko­miljøet, møder han blandt andre sin gamle veninde Diana (Annemette Andersen), som viser sig at være en del af det problem, han er kommet for at løse. Foto: Martin Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er et underliggende tema i TV 2s nye dramasatsning, »Norskov«, der er indspillet i Frederikshavn. Det handler om at turde drømme, også selv om man ikke har de bedste odds.

Byens drømme om at blive et regionalt kraftcentrum udmales allerede i første scene af Norskovs entreprenante borgmester, Martin (spillet af Claus Riis Østergaard), som holder en hyldesttale for byens stolthed, ishockeyholdet. Norskov vil ikke være udkant, for »udkant« er et ord, der bruges af dumme kjøwenhavnere, der ikke har opdaget, at Jorden er rund.

Snart afsløres det dog, at det sagtens kan gå tilbage for Norskov. Drømmen står og falder nemlig med, at regionsrådet placerer et nyt højteknologisk gymnasium i byen. Gymnasiet er en forudsætning for, at en ny bæredygtig bydel kan etableres i byen, men hele konstruktionen trues, da en ung pige tager en overdosis kokain uden for byens sportshal og efterlades af sine kammerater. Regionsrådets formand begynder nemlig at overveje, hvorvidt det er klogt at placere den ny skole i en by, hvor »det er lige så let at skaffe stoffer som at bestille en pizza«.

Hermed er banen kridtet op for politimanden og den tidligere norskover Tom Noack (Thomas Levin), som efter en kometkarriere i København bliver bedt om at rydde op i Norskovs narkoplage. Den stilfærdige Tom Noack er dog ikke en Clint Eastwood, og »Norskov« har gode scener med møder mellem ham og de lokale politifolk. Normale filmkonventioner ville betyde voldsom rivalisering mellem den nytilkomne og den gamle garde, men her er vægten lagt på den fælles opgave.

Ikke desto mindre kompliceres Tom Noacks arbejde snart af hans tidligere relationer i byen. Diana (Annemette Andersen), en gammel festglad veninde fra byen, har stadig næsen for dybt i stofferne, og det kommer til at gå ud over hendes søn Oliver (Mathias Käki Jørgensen). En tidligere bedsteven viser allerede tegn på en skjult dagsorden, så hvordan politimanden balancerer loyaliteten til sine ungdomskammerater bliver formentlig en af seriens røde tråde.

TV 2 og manuskriptforfatter Dunja Gry Jensens intention om at lave en lokalt forankret krimi med en sammenfletning af flere miljøer er lykkedes godt, ligesom serien indtil videre har en fin fordeling mellem social skildring og persondrama. Scenerne med ishockeykampene giver ligefrem »Norskov« et anstrøg af international klasse.

Indimellem bliver der dog også trådt vande med nordic noir-melankoli og tænksomme blikke udover Frederikshavns skyline, men efter første afsnit er der med karaktererne kastet tilstrækkeligt mange snører ud til, at man er velvilligt indstillet og interesseret. Også selv om man er en kjøwenhavnersnude.

Hvad: »Norskov«. Hvem: Manuskript: Dunja Gry Jensen. Skuespillere: Thomas Levin, Anne Sofie Espersen, Mathias Käki Jørgensen m.fl. Hvor: TV 2 mandag aften klokken 20.