Mand over bord

Kitt Johnson og 12 unge performere skaber i vandreforestillingen »12« fine tableauer i relation til Refshaleøen.

Akrobatduoen Esmeralda Nikolajeff & Mira Leonard i deres tableau på Tørdok 1 i Kitt Johnsons vandreforestilling »12«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Koreografen Kitt Johnson har i en årrække været en af de fremmeste kunstnere herhjemme, når det gælder stedspecifikke performances og vandreforestillinger. Desværre har manglende bevillinger sat en stopper for hendes egen meget interessante Mellemrum-biennale. Men så er det godt, at man nu kan opleve hendes nye vandreforestilling »12« på Metropolis Festival, hvor hun sammen med 12 unge internationale performere samt billedkunstneren Annette Skov og musikeren Sture Ericson har skabt et fint koreografisk epos på og til Refshaleøen.

Publikum er i forestillingens første del inddelt i tre grupper, der føres til hver sit sted, inden alle i sidste del begiver sig ud på en fælles vandring. Undertegnede startede ved det tidligere B&W-skibsværfts Tørdok 1, hvor tre forskellige pop-up tableauer, der alle havde relation til hav og skibe, blev opført.

Behændigt bevægede akrobatduoen Esmeralda Nikolajeff & Mira Leonard sig rundt på tørdokkens rå metalkonstruktioner, hang faretruende med håret ned i vandbassinet og kom overraskende ind og ud af skibsdokkens hulrum. Hele tiden med både visuelt og auditivt fokus på materialerne vand, sten og metal.

Akkompagneret af forstærkede dumpe skibslyde kunne man herefter i nabobassinet se tissue-akrobaten Hugo Mega stævne ud på en flydeponton ved hjælp af gule reb og opføre en stram gestisk dans med flotte piskebevægelser ned i vandet. »Mand over bord« lyder det pludseligt, og pist er Hugo Mega forsvundet fra pontonen, men kommer drivvåd op igen for at transformere sig til en siddende havfrue spændt fast af de gule reb. Et flot og velfungerende tableau.

Det sidste skib

I det høje græs oppe på land havde performeren Marek Mensík gemt et hjemmebygget træskib. »Det sidste skib,« som han siger, for at minde os om, at vi befinder os på det nedlagte skibsværfts grund. Og træskibet dukker pludselig op igen i forestillingens slutning, hvor Mensik svømmer ud og søsætter sit skib i en dok på den anden side af Refshaleøen.

Forinden føres vi forbi de gigantiske B&W Haller og oplever store fælles indslag med de 12 artister, som fra at være skæve, anonyme eksistenser træder i karakter som jonglører og akrobater. Hele tiden sørger Kitt Johnson for, at vores blik rettes mod både små detaljer og områdets fascinerende store rum og foranderlige landskaber.

Desværre var der til premieren problemer med lydanlægget på turens sidste del. Men det ændrer ikke ved en god og sanselig oplevelse på Refshaleøen.

Hvad: »12« på Metropolis Festival.

Hvem: Iscenesættelse: Kitt Johnson. Co-iscenesætter: Annette Skov. Musik Sture Ericson.

Hvor: Refshalevej 151, sidste dag 23. august.