Columbus – symbol på den hvide mands dominans

Fundamenterne vakler under nogle af New Yorks statuer, og 120 akademikere og kunstnere har bl.a. rettet kritikken mod en statue af Christoffer Columbus.

Christoffer Columbus-statuen på Manhattan bliver fremhævet som den »klart mest kontroversielle« i det åbne brev, hvor man blandt andet hæfter sig ved, at mindst 50 millioner af den oprindelige befolkning på de amerikanske kontinenter døde i forbindelse med krig, sygdom og slaveri i perioden 1492-1600, som konsekvens af, at Columbus gik i land på den anden side af Atlanten. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP PHOTO / Jewel SAMAD JEWEL SA

Christoffer Columbus er et symbol på den hvide mands dominans i verdenshistorien med alt, hvad det indebærer af grusomheder, undertrykkelse og racisme.

Det mener den amerikanske aktivist Glenn Cantave, og han er ikke alene.

Over 120 akademikere og kunstnere opfordrer i et åbent brev New Yorks bystyre til at fjerne en række monumenter – ud over statuen af Christoffer Columbus også statuer af præsident Theodore Roosevelt, Philippe Pétain og Pierre Laval fra den franske Vichy-regering, der samarbejdede med nazisterne.

Christoffer Columbus-statuen på Manhattan bliver fremhævet som den »klart mest kontroversielle« i det åbne brev, hvor man blandt andet hæfter sig ved, at mindst 50 millioner af den oprindelige befolkning på de amerikanske kontinenter døde i forbindelse med krig, sygdom og slaveri i perioden 1492-1600, som konsekvens af, at Columbus gik i land på den anden side af Atlanten.

Glenn Cantave går i The Huffington Post et skridt videre og kalder Christoffer Columbus en »terrorist«, som »truede, voldtog og myrdede«.

»Mit efternavn er Cantave, det er en slaveejers efternavn. Jeg kender ikke mit virkelige efternavn på grund af Columbus,« siger Glenn Cantave til The Huffington Post, hvor han også undrer sig over, at man i en by, der er optaget af terrorisme, ærer en historisk person som Christoffer Columbus.

Mens det er Columbus’ gerninger, der er årsag til, at nogle ønsker at få fjernet hans statue, er det konteksten, der er grunden til, at et monument af Theodore Roosevelt møder kritik.

Her er der nemlig tale om en statue foran American Museum of Natural History, hvor Roosevelt er til hest og bliver ledsaget af halvnøgne afrikanere og indianere til fods, der bærer hans våben. Af samme grund bliver monumentet af nogle set som et udtryk for racisme og den hvide mands dominans i verdenshistorien.

Opfordringen til at fjerne statuerne kommer ikke ud af det blå. New Yorks borgmester har nedsat et udvalg, der skal vurdere monumenter i det offentlige byrum. Det sker, efter at historiske monumenter er kommet på dagsordenen i de amerikanske sydstater, hvor man blandt andet i foråret fjernede Liberty Place-monumentet i New Orleans, fordi det blev opfattet som et tegn på hvid dominans.