Britta Tøndborg 50 år: Hun forsker i fremtidens museum

Britta Tøndborg har både teoretiske og praktiske forudsætninger for at forske i fremtidens kunstmuseer.

Kunsthistorikeren Britta Tøndborg har en bred erfaring for at forske i og udvikle kunstmuseerne i Danmark Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Bohr

Museologi er videnskaben om kulturinstitutionernes forvaltning af kulturarven. Sådan meget kort fortalt.

Britta Tøndborg – 50 år  10. december – må være kunsthistorikeren, man kunne gå til, hvis man ville vide meget mere om museologi. Hvorfor? Fordi Britta Tøndborg har grundige, både teoretiske og praktiske forudsætninger for at forklare, hvordan institutionerne på samfundets vegne indsamler, forsker i og formidler kulturarven.

Britta Tøndborg måtte selv forske i, hvordan hun specialiserede sig inden for emnet, for det var ikke en selvstændig uddannelse i Danmark, da hun i begyndelsen af 1990erne begyndte at læse kunsthistorie og medievidenskab ved Københavns Universitet. Som så mange andre – både billedkunstnere og deres fortolkere og formidlere – måtte Britta Tøndborg efterfølgende til London og til Courtauld Institute of Art, hvor hun gjorde sine studier færdige for dernæst at vende tilbage til Danmark for at tage en master i offentlig ledelse ved Syddansk Universitet og Aarhus Universitet.

Solide forudsætninger

Den praktiske orienterede siden af sagen påbegyndte Britta Tøndborg som volontør ved Thorvaldsens Museum i 1995 og ved Kunst Indeks Danmark. KID er et umådeligt praktisk, netbaseret arbejdsredskab for alle, der interesserer sig for, hvad de danske kunstmuseer ejer og har, og for biografier af danske arkitekter og billedkunstnere gennem tiderne.

I begyndelsen af det nye årtusinde finder vi Britta Tøndborg på Statens Museum for Kunst, hvor hun en stor del af 00erne arbejder som museumsinspektør og en tid som leder af nationalgalleriets samlings- og forskningsafdeling, indtil Kolding kalder, og Britta Tøndborg bliver direktør for Kunstmuseet Trapholt.

I de senere år har Britta Tøndborg navnlig arbejdet med forskning, blandt andet i hvordan fremtidens kunstmuseum kan tænkes at fungere, og hun er i dag leder af Odsherred Kunstmuseum og Odsherred Museum. Samfundet forandrer sig, forventningerne til mødet med kulturarven ændrer sig, så museologi er også et felt i udvikling. Det ved Britta Tøndborg.