Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Slaget om bureaukratiet er allerede tabt

Mit gæt er, at et Udvalg for Regelforenkling og Afbureaukratisering i Folketinget vil medføre (suk!) mere bureaukrati.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tak til Eva Kjer Hansen, Henrik Dahl og Josephine Fock (6. december) for en god belysning af bureaukratismens spøgelse, der går hærgende gennem Danmark. Men fejlen er historisk. Der er tale om en akkumulation over flere årtier af et Lilleputlands perfekthedsillusioner og overnusseri. Misantropisk sagt: Slaget er dog tabt på forhånd. Eksempler: På plejehjemmene skal sosu’erne registrere og dokumentere midt i plejeprocessen. Så må fru Hansen vente. På uddannelsessteder i det gymnasiale system skal der før en skriftlig eksamen læses 13 punkter op om, hvornår og hvordan eksaminanden må høre musik under prøven, hvor og hvor-ikke man må gå på nettet, om rygning, osv.

Der sidder atter snesevis af medarbejdere, der kun laver denne form for regeliscenesættelse, registrering og kontrol. Det giver vækst i bureaukratlaget, og borgerne betaler. Men der er frit løb, for ministerierne har ingen kontrol. De er selv totalt bureaukratiserede!

På det seneste har Moderniseringsstyrelsen blandet sig i skolers personalegodepolitik, men hvis der oprettes en personaleforening, må samme skoler gerne yde tilskud, og så er det i orden! Bare man rører ved et område, sker der en eksplosiv bureaukratisk vækst. Den nye HF-reform er en regeleksplosion uden proportionssans. Den er lavet af politikere, men bureaukraterne har forinden tagen fusen på dem. Mit gæt er, at et Udvalg for Regelforenkling og Afbureaukratisering i Folketinget vil medføre (suk!) mere bureaukrati. Det er mere virkelighed end på Kafkas tid.