Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Øjnene rettet mod København

Carl Christian Ebbesen, kultur- og fritidsborgmester i København (DF) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige nu ruller fodbold-VM i Brasilien over skærmen. Jeg har gentagne gange set billeder fra Copacabana og fået bragt stemningen direkte hjem i stuen. Derfor har jeg også svært ved at tro andet, end at Brasilien ikke fra tid til anden dukker op i folks bevidsthed i disse dage, og at flere overvejer at besøge landet. Uden sammenligning i øvrigt er fodbold-VM i Brasilien et glimrende eksempel på, hvad store internationale sportsbegivenheder tilfører et land eller en by, og det er en lignende plads i udlandets bevidsthed, jeg som kultur- og fritidsborgmester ønsker, at København skal have.

EUROVISION SONG CONTEST, hvor 195 mio. mennesker verden over så med, er overstået, men vi skal blive ved med at øge udlandets kendskab til København og Danmark, blandt andet gennem store internationale sportsbegivenheder og kulturelle arrangementer, som vækker turisternes lyst til at besøge vores smukke hovedstad og ikke mindst lægge deres penge hos byens hoteller, restauranter, butikker og taxachauffører. Turisterne i forbindelse med den internationale sangdyst har i hvert fald været flittige til at svinge kreditkortet. Ifølge en ny analyse fra Wonderful Copenhagen har Eurovision givet en turismeomsætning på 127 mio. kr., 68.000 hotelovernatninger og skatteindtægter fra turismen på 40 mio. kr.

DE NÆSTE STORE arrangementer er ikke langt væk. Copenhagen Jazz Festival er nu i gang og Copenhagen Fashion Week i august med massevis af udenlandske besøgende. Til august afvikles VM i badminton i Storkøbenhavn, og turneringen transmitteres blandt andet til et stort publikum i Asien. I 2018 skal København sammen med Herning lægge haller til, når Danmark er vært for VM i ishockey – en sport, der har omkring 300 mio. seere.

Man må selvfølgelig ikke glemme københavnerne i alt det her. Min og Københavns Kommunes fremmeste opgave er naturligvis at skabe gode kultur- og idrætsforhold for københavnerne. Det arbejder jeg konstant på. Men kunne det tænkes, at kultur- og idrætsånden drives af andet end blot faciliteter? Brasilianerne er i øjeblikket eminente til at identificere folket og landet med fodbold-VM. Jeg er overbevist om, at den følelse af samhørighed og fællesskab i en dansk kontekst vil sprede sig ud i byens klubber og foreninger til gavn for idrætslivet generelt.

I OOERNE OPSTOD en vision om at få OL til København. Det har indtil videre vist sig at være en stor mundfuld, men den har født tanken om, at Danmark og København kan løfte opgaven med at afholde idrætsbegivenheder og kulturelle arrangementer af høj international standard. Det har vi nu ved flere lejligheder bevist, og derfor bør København også i fremtiden aktivt søge værtskaber for store, internationale begivenheder.