Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Mette Bock: Jeg synes faktisk, at DR har svigtet formidlingen af dansk kunst og kultur, ikke mindst den klassiske musik

Love Shop koncert med Copenhagen Phil under 60 Minuttes-festivalen i Konservatoriets Koncertsal, Frederiksberg fredag 19. februar 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under overskriften »Orkesterlandskabet udhules øst for Storebælt« påstår ordførerne fra Socialdemokratiet, de Radikale, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten samt formandskabet i Dansk Musiker Forbund, at jeg som kulturminister er gået til angreb på orkesterlandskabet og har kastet symfoniorkestrene ud i det, der kaldes en overlevelseskamp.

Tillad mig endnu en gang at påpege, at Copenhagen Phil trods den marginale omprioritering også fortsat vil modtage omkring det dobbelte i statsstøtte i forhold til landsdelsorkestrene i Aalborg, Aarhus og Odense.

Hvor ville jeg ønske, at kulturdebatten, herunder debatten om den symfoniske musiks betydning for samfundet og for os som mennesker, kunne løfte sig op over de evindelige klagesange.

Læs også: Berlingske mener: Vi skal helst ikke spare på symfoniorkestene, men...

Jeg undervurderer ikke den konkrete betydning af omfordelingen for Copenhagen Phil, der er et glimrende orkester. Men set i det lange perspektiv er det en kendsgerning, at den statslige kulturstøtte samlet set har ligget på stort set samme niveau de seneste 50 år. Og alligevel skal vi have uendelige diskussioner om, hvor forfærdeligt alting er, hver eneste gang der rykkes så meget som en krone, der berører det, der opfattes som velerhvervede privilegier.

Ordførerne kritiserer desuden overvejelserne om, hvor driften af DRs koncerthus og ensembler skal ligge. Dermed overser jeg angiveligt DRs betydning for formidling af dansk kultur og kunst, herunder musikken.

Ved at hvad? Jeg synes faktisk, at DR har svigtet formidlingen af dansk kunst og kultur, ikke mindst den klassiske musik, gennem mange år.

Jeg har den klare opfattelse, at Koncerthuset og ensemblerne bliver opfattet som stedbørn i DR. Et nødvendigt onde på tålt ophold. På trods af, at vi i det ene medieforlig efter det andet med bred politisk opbakning har forsøgt at indskrive betydningen heraf.

Vi har ganske enkelt pligt til at overveje, hvordan vi sikrer indhold, udvikling og formidling af det, der foregår i Koncerthuset. Hvem kan bedst løfte ansvaret for strategi, kunstnerisk ledelse og drift?

Da DR for få år siden for første gang skulle gennemføre marginale besparelser, var det første, man kastede sig over, den klassiske musik. Man lukkede UnderholdningsOrkestret. Vi var mange, der undrede os over den prioritering.

Om Koncerthuset og DRs ensembler skal placeres andre steder er det alt for tidligt at konkludere noget om. Men ét er sikkert. Placeringen skal sikre udvikling, ikke afvikling.

Uanset, hvad vi aftaler, kan vi naturligvis forpligte DR til at formidle kunst og kultur i lige så stort omfang som i dag. Står det til mig, skal DR forpligtes langt stærkere. Det er rent ud sagt skammeligt, at indhold og formidling af kunst og kultur i alt for høj grad behandles som surt pligtstof, ofte henvist til de yderste hjørner i DR. Så er det sagt.

Når jeg nu har sat poterne til tasterne i sommervarmen vil jeg gerne komme med en opfordring. Jeg efterlyser flere, der med glæde og entusiasme vil bidrage til fortællingen om, hvorfor kunst og kultur er vigtigt for vores samfund. Debatten om økonomi vil naturligvis fortsætte og have sin plads. Men kan vi ikke løfte blikket lidt?

Musik er også dannelse

Det er for fattigt og åndløst, at den til enhver tid siddende opposition nøjes med at kritisere regeringen for at være kulturfjendsk, uanset hvordan farverne fordeler sig.

Der skal være adgang til klassisk musik i hele landet. Men hvorfor? Fordi den klassiske musik åbner vore sanser og sjæle for essentielle forhold i dette menneskeliv. Hjælp os politikere med at få sat flere ord på dette, kære musikere og musikelskere. Hjælp med at udbrede forståelsen for, at kunst og kultur ikke blot er flødeskum, men selve fundamentet for vores samfund. Det, der binder os sammen og gør os i stand til at forstå andre end os selv.

Skole og forældre må også erkende et ansvar for at tage børnene i hånden. Det er ikke nok at sende børnene i musikskole og acceptere, at de efter få måneder ikke gider mere. Dannelse kræver en indsats, som ikke blot kan udliciteres. At barnet rører sit instrument hver eneste dag. Tages med til koncert. Og at ikke blot musikskolen, men også grundskolen tager den klassiske musik alvorligt.

Vi skal som forældre blive bedre til at fastholde børnene, også når det kræver øvelse dag efter dag, år efter år. Ikke nødvendigvis med henblik på, at børnene skal vælge en levevej som musikere, men fordi de får en musikalsk dannelse med i bagagen, som kan berige dem resten af deres liv.

Vi svigter den kulturelle dannelse og den folkelige forståelse for betydningen heraf, hvis vi kun diskuterer tal i lukkede ekkokamre. Som kulturminister kommer jeg til at udfordre og lægge op til omprioriteringer. Jeg ved, at jeg allerede har bevæget mig ind på øretævernes holdeplads. Men hellere det, end at dukke sig i et naivt håb om at gøre alle glade. Dertil er kulturen alt for vigtig.

Lad os genfinde kammertonen i kulturdebatten.