Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Konservative ramt af C-mens?

Jon Stephensen, teaterchef på Aveny-T. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er nok mere sorte end grønne – sådan omtrent husker jeg at ordene faldt fra Søren Pape på TV2 News. Faldt i november måned sidste år i forbindelse med Venstres, Dansk Folkepartis og de Konservatives fælles udspil om fremtidens miljø: Grøn Realisme. Søren Pape havde kun været konservativ partiformand i kort tid.

At disse ord skulle være et forvarsel om, hvad hans mission med hele Det Konservative Folkepartis fremtid skulle være – det havde vel de færreste troet på. Nu ved vi det.

I sidste uge hoppede Søren Pape for alvor ud af det politiske skab og trak blankt. »Jeg vil rykke de Konservative til højre. Det er slut med de Konservative som et bredt favnende borgerligt midterparti«, proklamerede han.

Wauv siger jeg – efterfulgt af spørgsmålet: Er de Konservative blevet ramt af C-mens. C-mens er tæt beslægtet med sygdommen demens. Symptomerne er de samme: Svigtende hjernefunktion, dårlig hukommelse og nedsat evne til at fungere i hverdagen.

Jeg er vokset op i Gentofte. Jeg har haft det meste af mit arbejdsliv på Frederiksberg. To konservative bastioner. Her værner man om ordentlighed. Men ordentlighed på alle punkter. Som konservativ er man social liberal og naturbevarende. For godt nok ligger pengene bedst i borgernes lommer, men samtidig er der en stor forståelse for sammenhængskraften i et samfund og at de stærkeste bidrager mest og tager vare på de svageste.

Hvorfor er det ikke det, Søren Pape tager afsæt i og fra? I årevis har Connie Hedegaard været partiets stolthed. Som EU-kommissær har hun kæmpet for miljøet. For grøn vækst og grønne arbejdspladser. Kæmpet for at vi nedbringer CO2-udslip og drivhusgasser. Nu vil de Konservative gøde mere og svine mere. De Konservative er vel på nær et par få adelige ikke et landbrugsparti. Deres vælgere er slet ikke her, men i byerne. Vælgerne, der sætter pris på, at der passes på naturen.

I ÅRTIER VAR Palle Simonsen som bl.a. konservativ socialminister garant for, at de Konservative havde en social profil. Han var de konservative vælgeres gode samvittighed. Palle Simonsen var livet igennem meget optaget af socialpolitik og hensynet til samfundets svageste. Selv efter sin politiske karriere var han ikke bange for at skælde Lars Løkke Rasmussens VK-regering ud for at glemme anstændigheden over for de svageste i samfundet.

I sidste uge meldte det nye konservative hold ud, at der skal uddeles bøder til tiggere.

Jeg kan godt forstå, at meningsmålingerne trykker et parti så meget, at nye græsgange må prøves. Men derfra og til kort før et valg at rokke så kraftigt ved et partis ståsted er vildt. Hvorfor pokker dreje skibet til højre og helt derud, hvor der ingen konservative findes.

HVORDAN KAN DET være, at de Konservative helt har glemt partiets værdier? Hvordan kan det være, at Søren Pape helt har glemt, at der stadig findes masser af vælgere, der gerne vil et social liberalt parti med en grøn profil, hvis det blev meldt klart og tydeligt ud?

Hvordan kan det være, at Søren Pape vil forvandle Det Konservative Folkeparti fra et parti med bredt udsyn til et lille forskrækket nationalistisk parti? Jeg kan kun finde ét svar. De Konservative er ramt af C-mens.