Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvordan fire bliver til mange

En falsk myte er blevet til. Man kan læse dens tilblivelse som et eksempel på, at den offentlige debat i Danmark har det skidt. Måske er den ligefrem ved at afgå ved døden?

Egon Clausen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Løgnehistorier, frit opdigtede påstande og falske myter er på mode. Donald Trump bruger dem i USA. De prægede debatten i Storbritannien før afstemningen om medlemskabet af EU, og meget tyder på, at de afgjorde udfaldet der. Fænomenet er imidlertid ikke begrænset til de britiske øer. Vi kender såmænd til det samme her i landet, og vi har endda aktuelle eksempler der viser, hvordan små fjer hurtigt kan blive til mere end fem høns.

I midten af februar 2016 var der således fire kendte danskere der udtalte, at de skammede sig over at være danskere. De fire var skuespilleren Sofie Gråbøl, filminstruktøren Thomas Vinterberg, skuespilleren Trine Dyrholm og sangeren Medina. Deres udtalelser vakte stor opsigt. Alle landets aviser skrev om dem, og i løbet af et par dage blev de fire til »en lang liste af danske kunstnere«, der skammede sig over at være danskere. I kommentarer og kronikker haglede kritikken ned over dem. Samtidig skummede de sociale medier over med ophidsede angreb på humanisme og blødsødenhed. Selv statsministeren gav sig tid til at irettesætte de danskere, der skammede sig over at være det.

Nu er der gået et halvt års tid, og dokumentation for sagen har der ikke været, men at dømme efter læserbreve og indlæg på Facebook er det ikke desto mindre blevet en alment anerkendt opfattelse, at alle i den kreative klasse skammer sig over at være danskere.

En falsk myte er blevet til.

Man kan læse dens tilblivelse som et eksempel på, at den offentlige debat i Danmark har det skidt. Måske er den ligefrem ved at afgå ved døden? Alle danske aviser har godt nok en eller flere sider med debatindlæg, men det er en nogenlunde fast skare af skribenter, der skriver dem. Det samlede antal er sandsynligvis på under 1.000, og hvis dette tal er bare nogenlunde rigtigt, vil det sige, at den offentlige debat føres af en gruppe, der udgør en brøkdel af en promille af befolkningen. Dertil skal så lægges de sociale medier, hvor alle og enhver kan komme til orde, så de er fyldt med alverdens meninger, men debat er der ikke tale om. Kommentarerne på Twitter og Facebook er ofte prægede af skældsord og myter uden hold i virkeligheden.

Hvad dagbladene angår, er der i øvrigt grund til at rose deres nyhedsdækning. Den er som regel sober og præget af godt journalistisk håndværk, så fejl og urigtige påstande ikke slipper igennem. Desværre kan man ikke sige det samme om debatredaktionerne. Nogle af deres faste skribenter er vildt overfladiske og fremsætter bevisligt forkerte påstande om mennesker og meninger, de ikke bryder sig om, men tænk, hvis der havde været en modig redaktør, der havde luget ud i de skamløse fordrejninger og som havde bedt om dokumentation på linje med de krav, der stilles i nyhedsredaktionen inde ved siden af?

Det kan godt være, at abonnenterne klapper begejstret, når de læser, hvad de selv mener i forvejen, men deres glæde har karakter af en trøstespisers mæthed. Den er kortvarig, uden næringsværdi og i længden skadelig. Den er såmænd også skadelig for de aviser, der lefler for læsernes fordomme. Deres oplag falder i dramatiske kurver, men når man på debatsiderne kan se, hvordan falske myter dyrkes, og hvordan fire pludselig kan blive til mange, er det faktisk let at forstå.