Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Held og lykke, Ida Auken

Nils Wilhjelm: Kære miljøminister, kære Ida Auken. Først et stort tillykke med minister­posten. Ingen skal beskylde mig for at være socialdemokrat, selv om din morbror var sikker på det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men når nu regeringen skulle skifte til rødt, kunne man ikke have fundet en bedre miljøminister. En fagligt kompetent og dybt engageret politiker med ungdom og kraft. Som du ved, er der rigeligt at tage fat på i dit ministerområde. Miljøet hænger, og med hensyn til naturen er situationen endnu værre. I 2001 var jeg med til at udarbejde og aflevere en rapport (»En rig natur i et rigt samfund«, Wilhjelm-udvalget 2001) til den daværende miljøminister, som interessant nok var samme Svend Auken.

Indholdet er en analyse af naturens tilstand i Danmark. Rapporten var oplæg til Johannesburg-konferencen om naturens globale tilstand, og altså det danske bidrag. Konklusionen i rapporten var, at »naturen i Danmark har aldrig haft det ringere«. Tager vi tilstanden i dag, vil forholdene kunne konkluderes i, at »det bare er endnu værre«. Skiftende blå regeringer har underprioriteret naturen. En kortvarig indsats fra Connie Hedegaards side blev så kort, at den ikke satte sig spor. Energiproblemerne blev ikke unaturligt sat i fokus, men det burde ikke have nedprioriteret indsatsen for miljø og natur. Jeg skal af høflighed undlade at omtale engagementet fra Venstres miljøministre.

En indsats som ikke var eksisterende for naturens vedkommende. Til gengæld er det med begejstring, man erfarer, at Det Konservative Folkeparti er ved at antage den gamle grønne farve. Som en indsats fra Venstres side skal dog nævnes, at man startede etableringen af nationalparker, der var et af forslagene i rapporten. Det skulle være en politisk succes, men det blev det bare ikke. Ikke fordi jeg har noget imod nationalparker, men de løser ikke landets naturproblemer. Hvor de skulle være med til at beskytte unik natur, er dette formål desværre kommet langt ned på dagsordenen. Der er ved at ske en tivolisering af parkerne, som primært skyldes manglende seriøs interesse hos skiftende Venstre-ministre og for få ressourcer med det resultat, at nationalparkerne i dag hovedsagelig tjener til at skabe øget aktivitet i kommunerne Hvis du vil søge inspiration til initiativer for en bedre natur, kan du med udbytte læse den nævnte rapport fra 2001.

Meget få af dens øvrige anbefalinger er blevet gennemført. Mere sammenhængende natur, indsats for at bevare den rest af natur, som vi har tilbage, mere dynamik og mere vand i naturen, kræver handling. Ud over disse forsømte områder burde beslutninger om begrænsning af det luftbårne kvælstof kalde på øjeblikkelig handling. Landets næringsfattige natur, overdrev og heder, er næsten ødelagt ved overgødskning fra luften. Den primære kilde er den store og utilstrækkeligt regulerede svineproduktion. Sprøjtemidler forarmer dyrelivet og ødelægger grundvandet. Vi Konservative lægger vægt på, at vi har et stort ansvar for de kommende generationer for at overlevere et Danmark med en rig og varieret natur. Det har desværre ikke været en holdning, der har præget de sidste ti års borgerlige styre Der er som sagt meget at tage fat på, kære minister. Du mangler ikke opbakning fra os – naturens venner – men uden forøgede ressourcer, prioritering og handling løses problemerne ikke. Held og lykke.