Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Forbuden frugt

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når ældre mennesker dør, bruges begravelserne tit til at fortælle historier om deres liv. Således gik det også, da en fjernere bekendt døde og blev begravet for nylig. Hun fik et langt og meget virksomt liv som landmandskone . En lovlydig borger, som viste sig ikke at have været helt så lovlydig – men hvorfor?

For mange år siden havde hun i en lang periode kroniske smerter, som endte med, at hun jævnligt måtte indtage morfin for at holde smerterne nede. Det kunne ikke blive ved, og det var endt galt med hende, hvis hun havde fortsat.

Jyske bønder er driftige mennesker, så et lille stykke jord blev tilplantet med cannabisplanter på et øde sted langt fra naboers blikke og offentlige veje. Afgrøderne blev høstet i små mængder og indbagt i nogle uskyldige småkager.

Småkagerne virkede, og den giftige dræbermorfin kunne udskiftes med den livsforlængende cannabis. Det ironiske er imidlertid, at indtaget af morfin var fuldt lovligt, mens dyrkningen og indtagelsen af hashen kunne have indbragt det ældre ægtepar en betragtelig straf, hvis det var blevet opdaget.

Den salgs absurditeter er de begyndt at indse i USA. Stat efter stat mildner i disse år deres syn på dyrkelsen af cannabis og indtagelsen af hash (eller marihuana, som de kalder det). Det er senest sket i kraft af en række folkeafstemninger i forbindelse med det såkaldte midtvejsvalg for nylig. En række stater har ganske afkriminaliseret hashen helt.

Man kan i disse (stadig ret få) stater købe og sælge hash med de samme restriktioner, som når man køber og sælger alkohol (som efter mange medicineres opfattelse er betydeligt farligere for kroppen og helbredet end hashen). Langt flere stater har nøjedes med at afkriminalisere hash anvendt til medicinsk forbrug. Herudover har mange stater afkriminaliseret køb og salg af hash i små mængder til eget forbrug.

Det rejser spørgsmålet om, hvorfor man ikke snart får en rationel debat om spørgsmålet i Danmark, som er præget af facts. Herudover er der et stærkt argument for en (i det mindste delvis) frigivelse af hashen, og det består i al den bandekriminalitet, som fører dele af ungdommen i fordærv, fordi der er så mange penge involveret i den ulovlige indsmugling, distribution og detailsalg af hash.

Det er derfor svært at se, hvad politikerne venter på, når det drejer sig om at få et mere liberalt syn på hashen. Københavns Kommune har flere gange fremsat forslag om at lave en forsøgsordning med lovligt salg af hash. Ifølge kommunens forslag skal den legale hash sælges fra mellem 25 og 40 udsalgssteder til en pris, der kan konkurrere med de priser, som stoffet sælges til i Pusher Street på Christiania. Hver gang har Christiansborgpolitikerne grebet ind og bremset det. Den nuværende stivnakkede danske hashpolitik er i strid med den fornuft, som vinder frem i USA og i andre lande kloden rundt.

Den irrationelle danske hashpolitik bør snarest ændres, synes jeg. Det samme mener en jysk bondekone i sin himmel.