Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Altid ræd for perspektivering

»Det er sandt, at der findes fortolkninger af islam, som opildner til vold, men Asger Aamund skærer alle muslimer over én kam. På samme måde som danske kristne ikke nødvendigvis betragter homoseksuelle som psykisk syge eller abort som egoistisk mord, så har islam også tilhængere, som ikke er sadistiske.

»Aamund trækker naturligvis også ytringsfrihedskortet, men det bør heller ikke være begrænset til islamistiske fascister. Den gælder f.eks. også højreorienterede fascister som Gyldent Daggry i Grækenland, der har medlemmer, som er beskyldt for mord mod en anti-fascistisk rapmusiker.« På billedet bliver medlemmer af Gyldent Daggry 5. februar 2015 svoret ind som medlemmer af det græske parlament. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Asger Aamunds debatindlæg »Altid ræd for mørkets magt« 26. februar efterlader et indtryk af, at Aamund mener, at der er problemer med nogle nydanskere. Men i stedet for at indse, at det er en kompleks sag, vælger han den nemme løsning. Det er muslimerne og deres gudsforladte religion, der er skyld i »plasticmad«!

Læs også: Altid ræd for mørkets magt

Jeg har stor respekt for Asger Aamund som erhvervsleder, men hans erfaring i erhvervslivet er ikke ensbetydende med, at hans perspektiv på alle emner er spalteplads værdig. Jeg beskylder ham ej heller for racisme, og jeg har ingen intentioner om at trække nazisme-kortet.

4.000 blev ifølge en »international opgørelse« myrdet af muslimer i januar måned i år, skriver Aamund. Det er forfærdelige handlinger, som er blevet begået imod uskyldige og tilfældige mennesker. »Kærlighedens og fredens religions«-kortet bliver ofte trukket, når islamiske terrororganisationer begår massemord, men det er en myte ifølge Aamund. De vil dræbe os og »drømmer om at myrde jøder, kristne, demokrater.« Eftersom »ingen vist har set eller talt med en moderat muslim«, må man antage, at (alle) muslimer har en latent vrede mod førnævnte grupper, hvilket passer fint med »Koranens voldsforherligelse«, som man ifølge religionsforsker Asger Aamund ikke kan tage afstand fra, da det fører til, at man »derfor som kætter og frafalden henrettes ved stening.«

Man fristes til at stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt der ikke findes moderate muslimer. Det virker besynderligt, at 1,5 mia. sadistiske mennesker ikke ville kunne lægge hovederne i blød og slå flere end 4.000 ihjel på en måned. Der bor et par hundredetusinde muslimer i Danmark, men det er blevet til en enkelt ideologisk motiveret muslimsk morder i løbet af de seneste ti år. Jeg bagatelliserer ikke mordene, men PET kan umuligt have stoppet tilfældige mord på jøder, kristne og demokrater, hvis et par hundredetusinde vitterligt tænker, som Aamund mener, de gør. Han skriver ganske vist om radikaliserede unge, men der findes ikke andet end voldsforherligelse eller kætteri ifølge hans argumentation. Han har købt en specifik fortolkning af islam, og fremhæver det som den eneste rigtige. Ellers ville han have skelnet mellem forskellige fortolkninger, som f.eks. gør, at man kan være muslim uden at være voldelig. Er man voldelig, så længe man bekender sig til religionen islam?

Læs også: Hvorfor bliver de terrorister?

Asger Aamund indskyder nonchalant sætningen »i islam, hvor tiden som bekendt står stille.« Mange muslimske kvinder bar i 1980’ernes Bagdad ikke tørklæde, mens det modsatte er tilfældet i dag. Hvorvidt det er positivt, er irrelevant. Det er bevægelse og ændring. Koranen ændres ikke hvert år, men fortolkningen af den ændrer sig løbende, og den varierer landene imellem. Det er igen Wahabi-Asger, som slår på tromme for en bogstavelig fortolkning af islam, der ikke kan ændres. Derudover er det god brug af retoriske virkemidler a la »som bekendt« eller dens søskende som f.eks. »Sandheden er…«, når konstateringen ikke nødvendigvis har gang på jorden. Hvis Aamund mener, at islam står stille på grund af en manglende opdatering, kan det samme siges om jødedommen og kristendommen, der heller ikke har fået en overhaling i et par århundreder.

Islam er næppe en ener i forhold til vold blandt sine tilhængere. Rwanda-massakren, som kostede omkring 800.000 livet, blev ikke begået af muslimer. KKK-medlemmerne hed ikke Ahmad Al-Unsiree eller Mahmoud Al-Amriki. Vi har endnu til gode at se mexicanske narkokarteller udgive videoer, hvor de erklærer troskab til IS, og det samme gælder russiske voldsmænd, der overfalder homoseksuelle. Homoseksuelle er næppe frie i kristne, afrikanske lande, og religiøse i sydstaterne i USA tilbyder behandling af »lidelsen«, hvor den homoseksuelle skal lugte til afføring, hver gang personen har »dårlige tanker«. Det er ikke udelukkende afrikanere, amerikanere eller russere, som har voldelige tendenser. Europæiske kolonimagter har også været undertrykkende og brutale i Aamunds levetid.

Kærlighedens og fredens religion, buddhismen, har også sine problemer. Der er sekteriske spændinger, hvor buddhister, der tilbeder guddommen Dorje Shugden, kongedæmonen ifølge Dalai Lama, melder, at de oplever diskrimination i buddhistiske samfund. Derudover har der været vold mod muslimske minoriteter i blandt andet Myanmar.

Aamund trækker naturligvis også ytringsfrihedskortet, men det bør heller ikke være begrænset til islamistiske fascister. Den gælder f.eks. også højreorienterede fascister som Gyldent Daggry i Grækenland, der har medlemmer, som er beskyldt for mord mod en anti-fascistisk rapmusiker. Yoga-dyrkende hinduer har også brodne kar iblandt sig. Forfatteren Perumal Murugan har trukket sine bøger tilbage og stoppet sin forfatterkarriere på grund af trusler fra fundamentalistiske hinduer.

De fleste af eksemplerne handler om indbyrdes stridigheder mellem trosfæller, som typisk også handler om magt og penge. Nogle af eksemplerne involverer religiøs retfærdiggørelse af deres handlinger og holdninger.

Læs også: Islamistisk terrorisme er massemord

Dette debatindlæg er ikke en retfærdiggørelse af ekstremistiske handlinger, men en perspektivering. Vi affejer alt for ofte, at der er problemer i egne rækker. Vi smider voldsmændene ud af religionen og kæmper en brav kamp med »internet trolls« om betydningen af forskellige citater fra Koranen. Det er sandt, at der findes fortolkninger af islam, som opildner til vold, men Asger Aamund fremhæver den fortolkning som den eneste og sande fortolkning af Koranen. På samme måde som danske kristne ikke nødvendigvis betragter homoseksuelle som psykisk syge eller abort som egoistisk mord, så har islam også tilhængere, som ikke er sadistiske. Muslimer er ikke en homogen gruppe på 1,5 mia. mennesker.