Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Er Mette Frederiksen klar over, at den nuværende flygtningepolitik er ren mishandling?

»I dag skal man lovligt opholde sig i Danmark i otte år for at få permanent ophold, og i de sidste fire år skal man arbejde i mindst 30 timer om ugen. Det gælder for alle, uanset hvad man beskæftiger sig med,« skriver Mohamad Alnabhan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flygtningepolitikken indeholder massevis af frygtelige stramninger, hvor alle flygtninge, uanset om de er velfungerende og slet ikke udgør en undergravende virksomhed for landet, bliver ramt af den hårde linje.

Jeg er syrisk flygtning og har opholdt mig i Danmark i over tre et halvt år, og jeg har aldrig modtaget nogen ydelse. Jeg blev student efter tre et halvt år, og nu er jeg optaget på administrationsbachelor, men den stramme linje rammer mig, selv om jeg ikke er en af dem, der ligger samfundet til last.

Jeg vil konkret kaste et blik på reglerne for at erhverve sig det tidsubegrænsede ophold, hvis man er flygtning. Hvis man gerne vil opfylde kriterierne, skal man mestre det danske sprog, man skal ikke være lovløs, man skal ikke have gæld til det offentlige, og man skal ikke forsørges af staten og sidde på sofaen 24syv.

Mohamad Alnabhan Fold sammen
Læs mere

I dag skal man lovligt opholde sig i Danmark i otte år for at få det permanente ophold, og i de sidste fire år skal man arbejde i mindst 30 timer om ugen, og det gælder for alle uanset, hvad man beskæftiger sig med. Det essentielle er, at hvis man er studerende, der læser på fuldtid, skal man i hvert fald arbejde 30 timer om ugen ved siden af sit studium, og det er det, jeg hæfter mig ved.

På et fuldtidsstudiume taler man om cirka 40 timers studieaktivitet om ugen, og hvis man gerne vil erhverve sig det permanente ophold, skal man under alle omstændigheder arbejde 30 timer om ugen. Så alt i alt vil man knokle omkring 70 timer om ugen.

Umiddelbart lyder det som relativt umenneskelige og slavelignende forhold, og hvis Mette Frederiksen tager et kig på de studerende, der har fået sig et studiejob i ministerier og andre offentlige steder, vil statsministeren opleve, at man som studerende højst arbejder 15 timer om ugen. Samtidig tager arbejdsgiverne hensyn til eksamen og stress i nogle perioder på universitetet. Med 30 timer oveni studiet vil det utvetydigt betyde, at nogle enten dropper deres uddannelser og vælger ufaglærte jobs, ellers vil de få relativt lave karakterer, som ikke kan bruges til fremtidig ansættelse.

Dansk Flygtningehjælp, Danske Studerendes Fællesråd, Studenterrådet ved Københavns Universitet og andre organisationer har bekræftet, at fuldtidsstudiet vil tage betydeligt over 37 timer om ugen.

Jeg er klar over, at man skal bidrage til samfundet, også økonomisk, men hvis Mette Frederiksen ændrer det til 15 timers beskæftigelse om ugen udover studiet, kan flygtninge-studerende være på lige fod med andre danske studerende. På den måde kan Mette Frederiksen sikre, at flygtninge både uddanner sig og bidrager til samfundet økonomisk. Det er ubegribeligt, hvis statsministeren holder fast i et så åbenlyst urimeligt krav, som i den grad er mishandling af flygtninge.