Smitten stiger: Her er de fem veje til at holde hovedet koldt og Danmark i gang

Her er de fem konkrete svar på at holde Danmark i gang efter coronakrisen. Som led i Berlingskes serie »Gang i Danmark« bad Berlingske 30 markante erhvervsfolk, lobbyister, forfattere og journalister skrive en klumme hver dag i sommerferien. Det er yderst interessant at læse dem alle i sammenhæng, fordi de skaber et billede af, hvad der kunne være nogle af de konkrete svar på coronakrisen. Berlingskes erhvervsredaktør fortæller, hvad vi lærte af de 30 klummer.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Vi vidste det jo godt. Når samfundet og verden begyndte at åbne op igen, ville det temmeligt sikkert få smittetrykket til at stige igen. Så hvad er på spil efter sommerferien? Temmeligt meget, viser sundhedsminister Magnus Heunickes (S) hurtige beslutning om at droppe en planlagt lempelse af forsamlingsforbuddet og udsigten til, at nattelivet næppe åbner foreløbig.

Der er mange fortolkninger af regeringens ageren i slutningen af sommerferien. Alle havde forståelse – også erhvervslivet – for at udbruddet af coronasmitten krævede usædvanlige handlinger for at undgå, at sundhedsvæsenet blev væltet omkuld. Det er stadig det væsentlige sundhedsfaglige hensyn. Regeringen fandt fra marts til sommerferien aldrig balancen mellem sundhedsfaglige og økonomiske hensyn. Nu tyder det på, at regeringen stadig ikke ønsker økonomer eller erhvervslivet i rummet, når skal træffes beslutninger om håndteringen af smitten. Det er en fejl.

Thomas Bernt Henriksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Erhvervslivet står klar til at sørge for, at Danmark bliver holdt i gang. Berlingske søsatte i sommerferien »Gang i Danmark«. Logikken i serien var den enkle, at hvis nedturen for økonomien fortsatte gennem hele sommeren, ville der være brug for håb. Omvendt ville serien fange en gryende vending i økonomien og vise, hvordan dansk erhvervsliv griber åbningen af samfundet an. Der er masser af håb i Berlingskes serie.

Men der er endnu dybere grunde til at tale om »Gang i Danmark«.

Socialdemokraternes økonomiske plan »Gang i 90erne«, som udløste en af de længste og mest stabile økonomiske fremgangsperioder i dansk økonomisk historie, viser, at politiske beslutninger kan gøre en forskel. Politiske beslutninger kan gøre en forskel, når politikerne forstår de kriser og udfordringer, som samfundet står i. Kan vi være sikre på det? Næppe, som det ser ud lige nu.

Et led i serien »Gang i Danmark« var, at Berlingske bad 30 markante erhvervsfolk, lobbyister, forfattere og journalister skrive en klumme hver dag i sommerferien. Det er yderst interessant at læse dem alle i sammenhæng, fordi de skaber et slags billede på, hvad der kunne være nogle af de konkrete svar på coronakrisen. De falder i fem brede kategorier, som er dannelse i bredeste forstand, digital omstilling, klima, erhvervslivets rolle i samfundet og vores forhold til Europa og verden.

Her er min fortolkning af de fem ting, jeg lærte af klummerne, og fem citater, der indrammer de fem ting, som kan trække os ud af coronakrisen. Det er selvsagt for min egen regning og ikke de 30 klummeskribenters, som vi bare siger tak til.

1. Dannelse: Coronakrisen er en dannelsesrevolution, fordi vi er blevet tvunget til at respektere hinandens grænser og ophæve påtvunget nærhed.

Dannelses-citatet: »Dannelse handler dybest set om udsyn. Om evnen til at perspektivere og sætte ting i kontekst. At man især som forretningsmand og politiker respekterer, at andre også har ret til at vinde. I kampen for en sag er det værdigt, hvis der udvises respekt for de involverede parter,« skrev filminstruktøren Anna von Lowzow 11. juli.

2. Digital omstilling: Hvis vi ikke helt havde fattet, hvad digital omstilling er, så gik det op for os på hjemmearbejdspladserne.

Teknologi-citatet: »Der er 5,7 milliarder voksne mennesker på kloden, hvoraf fire milliarder har en smartphone. Vi har med andre ord forbundet næsten hele verden til samme net, og har gennem app og mobilløsninger skabt en global mobile first-adfærd hos stort set hele jordens voksne befolkning,« skrev direktøren for IT-branchen, Natasha Friis Saxberg, 29. juli.

3. Klima: Grøn omstilling er et vilkår – spørgsmålet er alene, hvordan vi løser opgaven.

Klima-citatet: »Økonomisk ansvarlighed, grøn omstilling, borgerlig anstændighed og europæisk gennemslagskraft. Gamle og nye dyder. Det er ikke nemt, men selvfølgelig kan det lade sig gøre. Og det er vejen til at få gang i nogle brølende grønne 20ere i Danmark. Et Danmark fuld af liv. Det kan blive virkeligt godt,« skrev den radikale næstformand, Sofie Carsten Nielsen, 20. juli.

4. Erhvervslivets rolle i samfundet: Hvis coronakrisen ender som en tabersag for erhvervslivet, bliver det dyrt for velstanden og velfærden.

Business-citatet: »Man behøver ikke ligefrem stå og klappe på altanerne af erhvervslivet, men udskamningen, skepsissen og regelrytteriet kunne man godt holde igen med. Det ville være samfundssind, for det er trods alt det erhvervsliv, vi allesammen lever af,« skrev forfatteren Hanne Sindbæk 30. juli.

5. Europa: Vi er skrigende naive, hvis vi tror, at vi kan klare os uden EU og resten af verden.

Europa-citatet: »For at stå sin prøve skal EU hurtigt finde et stærkt og solidarisk svar på, hvordan Europa kommer gennem krisen på det økonomiske, det politiske og det finansielle plan,« skrev Frankrigs ambassadør, Caroline Ferrari, 14. juli – hvilket i øvrigt også meget passende var Frankrigs nationaldag.

Læs alle klummerne ved at gå til den digitale udgave af min kommentar.

LÆS MERE