Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Her er rigmændenes dyre legetøj: Banker, flyselskaber, fodboldklubber og luksusrestauranter

Nedturen for Basis Bank er seneste eksempel på, at det ikke altid går godt, når velhavere anskaffer sig en bank.

Eksmilliardæren Erik Damgaard ville også have en bank – men Cantobank gik ned og endte på lossepladsen hos Finansiel Stabilitet. Arkivfoto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer et tidspunkt i mangen en velhavers liv, hvor man skal se sig om efter nyt legetøj, som kan sparke nyt liv i hverdagen, skabe (måske) ny indtjening, give ny identitet, nyt livsindhold, ny respekt, nye avisoverskrifter og adgang til nye attraktive cirkler – måske endda det internationale jetset.

Mange rigmænd – og det er helt overvejende mænd og ikke rigkvinder, vi beskæftiger os med her – får lyst til at anskaffe sig et flyselskab, en fodboldklub, en gourmetrestaurant eller en bank – selvom mange spor fra fortiden skræmmer.

Nedturen for internetbanken Basisbank er det seneste eksempel på, at det er svært at starte en ny bank i Danmark, selvom den fra start var tænkt smart og moderne uden dyre filialer og tunge lønomkostninger.

Michael Kaa Andersen forsøgte sig med Basisbank, men måtte opgive. Pr-foto Fold sammen
Læs mere

Første rigmand med penge i Basisbank var Michael Kaa Andersen, hvis ejendomskoncern Proark gjorde ham til milliardær op til finanskrisen. Efter krisen overtog en anden rigmand Lars Thuesen. Han havde tjent sin formue på salg af HH Ferries og rejsearrangøren FTI. Nu pumpede han guld i Basisbank. Men forleden opgav han og indleverede banklicensen til myndighederne.

Drømmen om Capinordic Bank brast

Før Michael Kaa Andersen og Lars Thuesen har andre rigmænd forsøgt sig som bankejere. Milliardærklubben stiftede med finansmanden Lasse Lindblad i spidsen finanskoncernen Capinordic og Capinordic Bank og drømte om at slå Danske Bank af banen og blive Nordens største.

Det lykkedes ikke for Lasse Lindblad at gøre Capinordic Bank til noget stort. I stedet blev han dømt til at betale erstatning. Arkivfoto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Milliardærklubbens øvrige medlemmer strømmede til og investerede og/eller tog plads i bestyrelsen, herunder ejendomsmogulen Ole Vagner, it-milliardæren Erik Damgaard og stjernerevisoren Steen Bryde.

Men finanskrisen og forretningsmodellen med småsparere i Sverige og udlån til danske velhaveres risikobetonede projekter tog livet af Capinordic Bank, som endte i det statslige oprydningsselskab Finansiel Stabilitet. Tre tidligere medlemmer af bankens ledelse, bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad, bestyrelsesformand advokat Claus Ørskov og direktør Henrik Juul blev dømt til at betale erstatning på over 100 millioner kroner.

Jeg vil også have én

Erik Damgaard ville også have sin egen bank og etablerede Cantobank, som overvejende finansierede tyske ejendomsprojekter. Men heller ikke Cantobank overlevede, men endte i Finansiel Stabilitet for siden at blive opkøbt af pensionsgiganten PFA.

Men små nye banker med velhaverpenge i ryggen fortsætter med at poppe op. Den jyske rigmand Ken Villum Klausen, som har tjent sine penge på at sælge et mobilt kassesystem til detailhandlen, er blandt investorerne i internetbanken Lunar Bank.

Banken er gået til angreb på de etablerede banker ved at tilbyde indlån op til 250.000 kroner uden minusrenter, hvor de store banker har sat grænsen ved 100.000 kroner. Det koster penge at etablere en ny bank, og Lunar Bank kom ud af 2020 med et underskud på 176 millioner kroner.

Den fynske L'Easy-milliardær Niels Thorborgs Facit Bank taber penge. Arkivfoto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den fynske milliardær og erhvervsmand Niels Thorborg, der blandt andet ejer L'Easy, har også etableret egen bank med det bundlinjeorienterede navn Facit Bank. Også i Facit er der indtil videre underskud med et minus på knap 22 millioner kroner i seneste regnskab.

Men så et flyselskab da …

Lars Thygesen, som altså nu har opgivet at drive Basisbank som bank, kan ligesom andre rigmænd også godt lide flyselskaber, som er præget af hård konkurrence. I 2016 købte han charterselskabet Jet Time og kom dermed i selskab med folk som Norwegians Bjørn Kos, Virgins Richard Branson og Ryan Airs Michael O'Leary – omend i lilleputmålestok.

Sidste sommer måtte Lars Thygesen dog opgive under coronakrisen, og Jet Time krakkede efter flere år med negativ egenkapital og revisoranmærkninger. Et halvt dusin fly blev lagt over i Thuesens nye selskab Jettime, som håber på bedre tider og har købt svenske Novair i ventetiden.

Hvad med fodbold …

Fra fly til fodbold. Lars Seier Christensen, som i øvrigt lykkedes med Saxo Bank, som dog er mere platform til valutahandel end bank, har investeret massivt i Parken Sport & Entertainment. Det samme gjorde før ham to andre rigmænd, bremsemilliardæren Erik Skjærbæk og dør- og vinduesmillionæren Karl Peter Korsgaard Sørensen. Men i dag ligger Parkens aktiekurs under rigmændenes indkøbspriser.

Jan Bech Andersen har pumpet et trecifret millionbeløb i fodboldklubben Brøndby IF, men det kniber med afkastet. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Velhaveren Jan Bech Andersen, som tjente kassen på aktier i mineselskabet Glencore, har proppet trecifrede millionbeløb i Brøndby IF, som langt fra har været nogen gylden forretning for ham. En af undtagelserne fra ovennævnte sørgelige historier er finansmanden Aldo Petersen, som tjente gode penge på en redningsaktion af Parken i slutningen af 90erne.

Den fynske L'Easy-milliardær Niels Thorborgs Facit Bank taber penge. Arkivfoto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Vi er nået til restauranterne og specifikt til Lars Seier Christensens Alchemist, som netop er kåret som verdens bedste restaurant. Men Seier har også brugt mindst 85 millioner con amora-kroner på Alchemist og Geranium. Det er prisen for at træde ind på den internationale gourmetscene.

Hvad bliver det næste, når rigmænd vil skille sig ud? Velgørenhed eller charity, som det hedder på udenlandsk. Her har Bill Gates vist vejen for danske velhavere, som måtte have kræfterne.