Eksmilliardær årsag til kontroversiel transaktion

Capinordic Bank kom i en penibel situation, da bankens næstformand og storaktionær Ole Vagner ikke kunne aftage en portion Nordicom-aktier, han selv havde bestilt hos rigmandsbanken.

Udhuling af ejendomsmatadoren Ole Vagners formue var indirekte årsagn til, at Capinordic Bank måtte foretage en kontroversiel transaktion for ikke at tabe penge. Foto: Lizette Kabré Fold sammen
Læs mere

Finansmanden Lasse Lindblads forsvarer tog i går retten på en tidsrejse tilbage til de hektiske dage i slutningen af 2008, da børsværdierne raslede ned, og rigmænd som ejendomsmilliardæren Ole Vagner tabte formuer i rekordfart.

Eksmilliardæren Ole Vagner var den direkte årsag til, at den nu krakkede Capi-nordic Bank kastede sig ud i en transaktion, som er en af hovedstenene i straffesagen mod bankens tidligere ledelse, forhenværende bankdirektør Henrik Juul og forhenværende bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad.

Anklagemyndigheden beskylder de to for at have handlet groft forsømmeligt eller groft skødesløst, da de lånte 36 millioner kroner til et nystiftet selskab, så selskabet kunne købe af en stor portion aktier i det børsnoterede ejendomsselskab Nordicom af banken. Lånet blev ydet uden krav om sikkerhedsstillelse, selv om børsværdien af aktierne kun var 10,6 millioner kroner. Selskabet, Toldbodgade 10 B ApS, var ejet af Tom Glæsner Larsen, som også er tiltalt i straffesagen.

Men Lasse Lindblads forsvarer, Jakob Arrevad, forklarede, at der var flere gode grunde til, at bankens ledelse gennemførte transaktionen.

Opkøbet af Nordicom-aktierne var sket på opdrag af Ole Vagner, som pønsede på en stor fusion af flere ejendomsselskaber, og Vagner var ikke hvemsomhelst. Ud over at være milliardær, var han bankens næstformand og største aktionær i Capinordic Banks moderselskab Capinordic A/S.

Hen mod slutningen af 2008 var Ole Vagners formue blevet udhulet, og han var ikke i stand til at aftage Nordicom-aktierne. De var i mellemtiden styrtdykket i forhold til købsprisen på godt 39 millioner kroner, og banken svævede i fare for at måtte tage et tab på over 26 millioner kroner. Gode råd var dyre.

»Banken kunne ikke bare kræve betaling af Ole Vagner – for det første havde han ikke pengene, og for det andet ville det udløse et tvangsindløsningstilbud på samtlige Nordicom-aktier, hvis Ole Vagner købte så meget som én aktie,« forklarede Jakob Arrevad i retten.

Vagner ejede nemlig i forvejen 33,3 procent af Nordicom, og et indløsningstilbud ville koste ham 600 millioner kroner.

»Dette ville formentlig udløse en retssag mod bankens næstformand og skade banken, som skulle tage tabet på Nordicom-aktierne,« sagde Jakob Arrevad.

Endnu et element i sagen var, at Capi­nordic Banks moderselskab Capinordic A/S skyldte Ole Vagner 39 millioner kroner, som Capinordic A/S ikke havde, hvis Vagner skulle kræve dem tilbagebetalt. Capinordic Bank havde også behov for at få afsluttet salget af en P-kælder i København til Ole Vagner og en anden rigmand, stolefabrikanten Lorenz Jørgensen. Denne transaktion ville nedbringe Capinordic Banks mellemværende med en anden stærkt kriseramt ejendomsmatador, Carsten Leveaus koncern Centerplan, med 75 millioner kroner.

Løsningen på den gordiske knude blev så, at banken lånte Toldbodgade 10 B ApS 36 millioner kroner til at købe Nordicom-aktierne, så banken fik dem ud af bøgerne og undgik et tab på 26,5 milliner kroner.

Men hvorfor gav Tom Glæsner Larsen så mange penge for en aktiepost, som kun var 10,6 millioner kroner værd? Det gjorde han, fordi han stod til at tjene tre millioner kroner på transaktionen, forklarede Jakob Arrevad.

Ole Vagners tilgodehavende hos Capi­nordic A/S blev ændret til et tilgodehavende hos Toldbodgade på 39 millioner kroner; et lån som løb evigt, så længe Toldbodgade beholdt Nordicom-aktierne.

På den måde havde Toldbodgade et tilgode­havende hos Capinordic A/S, der oversteg skylden til Capinordic Bank med cirka tre millioner kroner samtidig med, at selskabets dyrt indkøbte Nordicom-aktier kunne udligne gælden til Vagners selskab. Tom Larsens selskab tjente dermed omkring tre millioner kroner på transaktionen, Vagner tog kursrisikoen på Nordicom-aktierne, og Capinordic A/S havde fået en ny kreditor.

»Var dette et uforsvarligt lån, eller var det en elegant redningsaktion, der friholdt banken for et tab på 26,5 millioner kroner?« lød Jakob Arrevads retoriske spørgsmål til retten.

Det varer en rum tid endnu, før retten i Lyngby giver sit svar herpå. Næste retsmøde i den omfattende sag er mandag 9. november.