Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Corona har lært os at rumme forskellighed

Coronakrisen har udfordret os og kostet. Men den har også ændret vores syn på hinanden og efterladt os med en ny respekt for den enkelte.

»Jeg er generelt bange for, at mine døtre skal leve i et samfund, hvor vi glemmer at passe på individet og værdien i lige rettigheder og muligheder til alle,« skriver iværksætter og direktør Mia Wagner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anja Ekstrøm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken er fem om morgenen. Jeg ligger på et hotelværelse i Hamburg og har ligget vågen siden klokken tre. Den smukkeste solopgang kryber ind over vores værelse, hvor min 15-årige datter ligger og udstråler ro og harmoni.

På det seneste har jeg fået en mærkelig tilbøjelighed til at tage fotos af mine sovende teenagedøtre. Det giver mig en følelse af tryghed som mor. De er hos mig, og jeg kan overskue verden omkring dem, så længe de bare ligger der og sover.

Men mine døtre skal ud, og de skal videre. Coronakrisen har holdt dem inden døre længe nok. Nu er der et ungdomsliv, der skal leves. Men spørgsmålet er; Hvad er der sket i Danmark i mellemtiden? Jeg er generelt bange for, at mine døtre skal leve i et samfund, hvor vi glemmer at passe på individet og værdien i lige rettigheder og muligheder til alle.

Mens jeg ligger der, bliver mine tanker ved med at kredse om de seneste 16-17 måneder. Fra marts 2020 til dette års store frirum – sommerferien.

Pludselig plads til forskellighed

Så er det, at jeg indser, at corona har ændret noget grundlæggende for os. Da vi satte farten ned, blev der bedre plads til at rumme forskellighed. Vi fik bedre tid til at føle noget for hinanden. Vi forstod, at der skal en særlig indsats til for at passe på hinanden.

De seneste 16-17 måneder har ikke bare været præget af corona, de har været præget af en ny forståelse for det svære i beskyttelsen af individet. Værdien af et enkelt menneskeliv har været så tydelig for os under krisen. Det har givet os et sundt fokus på værdien af diversitet og respekten for den enkelte.

Vi har fået omsorgen for hinanden tæt ind på livet i forbindelse med corona. Vi har set, at virussen håndteres forskelligt af de forskellige grupper i vores samfund.

Da min mor på 70 år i marts 2020 tog maske på i den lokale Bilka (før det var påbudt), blev hun antastet af en aggressiv mand, som demonstrativt hostede på hende. Han så det som en provokation, at hun fysisk manifesterede, at hun ville passe på sig selv. Hun skulle ikke bare være bange for corona, hun skulle også være bange for ikke at blive respekteret af sine omgivelser.

Nu hvor vi ikke længere skal bære maske mange steder, ser jeg med fuld forståelse på dem, som alligevel vælger at beholde den på. Vi har lært, at vi har brug for at håndtere verden forskelligt.

Den forsinkede #metoo-bølge, som ramte os sidste efterår og fortsat er over os, er symbolet på, at der er en udvikling i gang. Vi erkender, at vi ikke har passet godt nok på hinanden, og vi har haft for meget fart på til at forstå det enkeltes menneskes ret til og behov for anerkendelse.

Sandheden er, at vi alle er en del af en eller anden minoritet med særlige behov, og risikoen er, at vi føler os fortrængt, og vigtig læring og værdier går tabt.

Kvindelige iværksættere støtter hinanden

Dansk erhvervsliv viser samme tendenser. Jeg har under coronakrisen mødt omtrent 500 kvindelige selvstændige erhvervsdrivende. Når vi skabte et fælles rum, hvor man kunne mødes, er de piblet frem fra hele landet, som havde de gemt sig under hver deres sten. Og fælles for dem har været en oplevelse af stor ensomhed.

Man har følt sig alene, når man i Danmark som kvinde gerne vil drive sin egen virksomhed. Men det har vist sig, at viljen til at hjælpe hinanden og dele udfordringer og frustrationer har været stor. I det hele taget har dansk iværksætteri på tværs af alle parametre håndteret coronakrisen med stor åbenhed, hjælpsomhed og fællesskab. De erfarne har hjulpet og lært af de nye. Vi har stået sammen, og det vil vi blive ved med at gøre.

Selv umiddelbart umulige forretningsideer bliver mødt med åbenhed og gode råd, for måske har iværksætteren set noget, vi andre endnu ikke forstår. Dansk erhverv forstår bedre og bedre værdien i sammenhold og forskellighed under samme paraply. Det vil være en af Danmarks helt store styrker efter coronakrisen, at erhvervslivet ser værdien i forskellighed og løfter hinanden, hvor vi hver især kan.

Solopgangen fanger på ny mit blik, og jeg er tilbage fra tankerne. Min datter vågner, og igen skal vi bevæge os ud i verden. Jeg tror på, at verden efter coronakrisen er blevet lidt bedre til at tage imod hende.

Godmorgen skat, må dine drømme blive til virkelighed, og må du altid blive mødt med respekt, forståelse og anerkendelse.