Tusindvis af ansatte i Skat skal flytte: »Er vi i knæ i forvejen, så kommer vi helt ned på gulvet nu«

En omfattende omlægning i Skat betyder, at mindst 1.000 medarbejdere bliver flyttet fra deres nuværende arbejdsplads. Skatteansatte frygter, at kompetencer bliver mistet i flytningen.

Skat skal igennem omfattende flytte runde. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

En omfattende omlægning af det danske skattevæsen betyder, at tusindvis af medarbejdere i Skat står til at skulle flytte fra deres nuværende arbejdsplads.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Skat, der har præsenteret planerne for medarbejderne torsdag.

Baggrunden for den store jobrokade er, at Skat til sommer erstattes af et ændret skattevæsen, der får syv faglige styrelser. Den nye skatteforvaltning medfører, at en række stillinger skal flyttes, og det er den øvelse Skat, nu har taget hul på.

Det skønnes, at mellem 1.000 til 1.400 medarbejdere reelt vil skulle flytte med deres stilling, lyder det ifølge Skat i pressemeddelelsen.

»Det overordnede hensyn, der ligger bag køreplanen, er at sikre, at skatteforvaltningen i de kommende kan løfte sine opgaver sikkert og effektivt,« siger Merete Agergaard, der er nuværende direktør i SKAT og kommende direktør i Skattestyrelsen og uddyber:

»Det kræver styrkede faglige miljøer, en større nærhed til ledelsen og en samling af de samme opgaver under samme tag.«

Skønnet bygger på, at ca. 2.300 medarbejdere frem mod 2021 forlader skatteforvaltningen, fordi de går på pension, mens mange andre vil få en ny stilling i en af skatteforvaltningens syv nye styrelser, hvor der de kommende år skal rekrutteres ca. 3.300 personer. I de såkaldte målbilleder for skatteforvaltningens lokationer berøres ca. 2.600 stillinger. Hovedparten af de stillinger, der berøres, flyttes indenfor samme region, oplyser Skat.

Hos de skatteansattes fagforbund Dansk Told & Skatteforbund vurderer forbundsformand Jørn Rise, at det involverer flere mennesker, end Skat umiddelbart lægger op til. Overblikket er, at det involverer 2.600 medarbejdere, oplyser han og fortæller, at han ikke kender den antalsmæssige flytning pr. enhed.

Den logistiske øvelse udløser under alle omstændigheder problemer, mener Jørn Rise.

«Konsekvenserne er, at der sker et kompetencetab i Skat - alene af den årsag, at man samler enkelte styrelser, hvor medarbejderne skal oplæres i nye ogaver for eksempel kontrol. Det kan også få nogen til at overveje at gå på pension,« siger han og konstaterer:

»Er vi i knæ i forvejen, så kommer vi helt ned på gulvet nu,« siger han.

Sådan udvikler antallet af medarbejdere sig fordelt på byer. Kilde: Skatteministeriet. Fold sammen
Læs mere

Et af de steder, hvor orienteringen om flytningen skabte dårlig stemning, er skattecenteret i Skive. Her bliver cirka 65 af 100 job flyttet. Samtidig bliver et tilsvarende antal job i andre skattecentre flyttet til skattecenteret i Skive.

»Det er chokerende. Det er skræmmende. Jeg regnede ikke med, at så mange medarbejdere hos os i Skive kan blive nødt til at flytte,« siger Bent Petersen, tillidsmand for medarbejderne i Skats afdeling i Skive, til Skive Folkeblad.

Hos Skat erkender Merete Agergaard, at planen får stor betydning for medarbejderne i skatteforvaltningen. Hun hæfter sig samtidig ved, at der opstår nye muligheder som følge af flytningerne.

»En reorganisering som denne indebærer svære beslutninger, som har betydning for mange dygtige medarbejdere. Her er det vigtigt at huske, at de flere tusinde ledige stillinger, der vil være i de kommende år, også giver mange nye jobmuligheder for de mange medarbejdere, der bliver bedt om at flytte. Vi har brug for alle gode kræfter,« siger Merete Agergaard i pressemeddelelsen.

Læs nærmere om regeringens redegørelse om flytteplanerne her.