Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er den hurtigst voksende virksomhed i USA nogensinde, og for nylig afviste den to-årige Groupon et købstilbud fra Google på 6 milliarder dollar. Hvorefter man gik ud og hentede en milliard af slagsen i ny kapital fra private investorer.
Hvad laver Groupon? Social e-handel hedder dette enkle koncept. Hjemmesiden udbyder daglig et nyt produkt, hvor Groupon har forhandlet sig til en heftig rabat, forudsat et tilstrækkeligt antal interesserede tilmelder sig inden for 24 timer. Groupon tjener sine penge på lægge et par procenter oven i den reducerede pris. Det lyder hverken indviklet eller nyt, så hvorfor har Groupon så stor succes? Igen ganske enkelt: Internettet.
Social e-handel: For det første giver nettet Groupon mulighed for at håndtere et væld af regionale hjemmesider, der tilbyder "deals" fra de lokale handlende.
De har typisk ikke et stort markedsføringsbudget,
men er mere end villige til at samarbejde med Groupon for at få nye kunder i butikken. Groupon er i dag at finde i alle større amerikanske byer samt et stigende antal af slagsen i Europa, Asien og Sydamerika.
For det andet hjælper nettet med at sprede det glade budskab. Her er Groupon især godt hjulpet af den eksplosive vækst i sociale medier som Facebook og Twitter, deraf også navnet social e-handel. En interesseret køber skriver eksempelvis om dagens tilbud på sin Facebook-side, og nyheden spredes med en massiv viral effekt.
Groupon har sat yderligere skub i denne udvikling ved at tilbyde ekstra rabatter til brugere, som skaffer nye kunder.
For det tredje udnytter Groupon hjemmesiden til at skabe sit eget sociale netværk med gode råd, diskussionsfora og lignende. Hensigten er selvfølgelig at få brugerne til at blive hængende og kigge på flere tilbud.
Nyt marked: Fænomenet har også nået Danmark, hvor Groupon for nylig er gået i luften; ligesom en række konkurrenter har meldt sig på banen, herunder Sweetdeal fra Berlingske Media.
Takket være det hurtigt voksende mobile internet kan Groupon og de stadig flere konkurrenter se frem til et nyt marked, hyperlokale tilbud. Man kører Groupon-programmet på mobiltelefonen, der registrerer, hvor man fysisk befinder sig, og fluks får man tilbud fra butikkerne lige i nærheden.
Men hvad kan andre virksomheder bruge historien om Groupon til? Masser. Man kan for eksempel kopiere Groupon, som verdens største detailhandelskæde Wal-Mart har gjort. På virksomhedens Facebook-side præsenterer man hver dag et nyt tilbud, der kræver et vist antal interesserede købere for at kunne træde i kraft. Simpelt og effektivt.
Muligheder: På et mere overordnet niveau demonstrerer Groupon, hvor magtfuldt nettet er, når det gælder om at samle ressourcer og udbrede budskaber, hvis man vel at mærke griber det ordentligt an. Groupon har som nævnt et meget simpelt koncept, men ved at applikere nettets kræfter, har man pludselig en lukrativ forretningsmodel.
Nettet rummer et væld af muligheder, det er blot et spørgsmål om applikation.
Læs Berlingske Nyhedsmagasin 14. januar.