Leschly spiller tredje sæt

Selv om Jan Leschly nærmer sig de 70 år, har han fuld skrue på sin tredje karriere som partner i venturefonden Care Capital. Efter 31 år i USA og flere internationale topposter kan invitationer fra Danmark stadig lokke ham til København.

Jan Leschly er oprindeligt kendt som tennisspiller, og senere en anerkendt dansk erhvervsleder med virke indenfor medicinalbranchen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en sjælden fugl, som i sidste uge gæstede Danske Regioners årlige generalforsamling i Herning. Jan Leschly, tidligere topchef for en af verdens største medicinalvirksomheder, havde sagt ja til at deltage som oplægsholder ved et debatarrangement om, hvordan Danmark fortsat kan levere et sundhedsvæsen i international topklasse set i forhold til de nuværende økonomiske udfordringer.

Han havde afsat dagen til at deltage, selv om han først var programsat sidst på eftermiddagen, men Jan Leschly stiller gerne op, når hjemlandet kalder. Mens han alligevel var i Danmark, fik han også tid til at deltage i et alumniarrangement på Københavns Universitet, hvor han for nogle år siden blev udnævnt æresalumni.

For ti år siden var det A.P. Møller-Mærsk, der kaldte på Jan Leschly. På det tidspunkt stod Jan Leschly på toppen af sin internationale karriere med titel af CEO for medicinalgiganten SmithKlineBeecham, men han var ikke et sekund i tvivl, da han blev bedt om at træde ind i bestyrelsen. Jan Leschly havde beundret Mærsk McKinney-Møller, siden han som 12-årig så ham stige ude af en sort limousine på Kongens Nytorv.
Ingen var bedre

For Mærsk McKinney-Møller var det et fund at få Jan Leschly i bestyrelsen. Da hr. Møller annoncerede Jan Leschlys indtræden på den efterfølgende generalforsamling, var det med ordene:

»Vi kunne ikke finde nogen bedre. Det er umuligt.«

Den snart 70-årige Jan Leschlys generalieblad er der da heller ikke andre danske erhvervsfolk, der kan matche. Ingen andre danskere har til dato bestridt så høj en post i internationalt erhvervsliv. Lønmæssigt har han muligvis også rekorden, idet han som chef for SmithKlineBeecham var den højst lønnede topchef i Storbritannien.

Jan Leschlys erhvervskarriere begyndte hos Novo Nordisk, hvor han blev ansat som 31-årig. På det tidspunkt var han et verdensnavn i sporten. I 1967 lå han nummer ti på verdensranglisten i tennis men indså, at hvis han skulle nå også at gøre erhvervskarriere, skulle det til at være.

Til USA som mellemlederHan har siden fortalt, at han det første halve års tid hos Novo Nordisk ofte sad og kiggede ud af vinduet og drømte sig hen på tennisbanen, men erhvervslivet fik tag i ham, og hos Novo Nordisk strøg han hurtigt til vejrs.

Tre år efter sin ansættelse blev han medlem af koncerndirektionen, men da pilen pegede på Mads Øvlisen som næste topchef for Novo Industri, valgte den ambitiøse Jan Leschly i 1979 et internationalt karrierespring til en mellemlederstilling hos Squibb i USA. Som ansat i Squibb var han med til at sætte Novo Nordisk på det amerikanske landkort ved at indgå et salgs-joint-venture, som Jan Leschly og Mads Øvlisen på skift var bestyrelsesformand for.

Lever med Lotte i NYFra sin første stilling hos Squibb gik det kun én vej for den farmaceutuddannede Jan Leschly, som i 1994 kunne sætte kronen på værket og smykke sig med titel af CEO for verdens fjerdestørste medicinalvirksomhed, SmithKlineBeecham. I dag er han fuldtidsbeskæftiget med at gøre venturefonden Care Capital, som han stiftede i 2000, til en succes. Skiftet fra topchef til entreprenør har personligt været en fantastisk rejse for udenlandsdanskeren, som stadig er dansk stats- og skatteborger.

»Fra at have været såkaldt corporate guy og have arbejdet i store corporations, er jeg startet op fra scratch som entreprenør. Det har været en ekstraordinary experience. Jeg er meget optaget af det,« siger Jan Leschly på »ameridansk«.

31 år i USA og internationalt erhvervsliv har sat sine spor i sproget.

Jan Leschly bor i staten New Jersey tæt ved New York sammen med hustruen Lotte, der er uddannet tandlæge. Leschlys venturefond holder til ikke langt derfra i byen Princeton – i øvrigt mindre end to kilometer fra Novo Nordisks amerikanske base, som Jan Leschly følger med stor interesse.