Kvindelig iværksætter: »Da jeg skulle søge penge, foreslog de, at jeg tog en mand med«

Nima Tisdall er iværksætter og på Berlingskes liste over 100 kvinder på toppen. Hun synes, at det er »skræmmende«, hvor lidt kapital kvinder får, når investorer skal investere i nye virksomheder, men »så må vi sørge for, at det rykker sig,« siger hun.

 

Nima Tisdall er den eneste 26-årig kvinde, der står i rivende kulde på Vedbæk Havn tirsdag morgen. Hun følger opmærksomt med, mens to fiskere læsser flere kasser med rødspætter af en kutter. Fiskene skal hun fragte til en af de mange restauranter i København, som hendes virksomhed Blue Lobster er partner med.

Nima Tisdall mødte sin medstifter Christine Hebert i forbindelse med sine studier i erhversøkonomi og politik på CBS, og sammen har de bygget en forretning, der gennem en app gør det lettere og billigere at få friske fisk på tallerkenen.

I juli sidste år blev Blue Lobster fremhævet af den tidligere amerikanske præsident Barack Obama. Gennem The Obama Foundations hjemmeside blev historien om Nima og Christines virksomhed fortalt i 11 billeder. Nu er hun også på Berlingskes liste over 100 kvinder på toppen.

»Det er selvfølgelig ikke det, at vi er kvinder, vi har mest lyst til at forholde os til. Det er forretningen, techen og vores ambitioner om at fragte fisk på internationalt plan,« siger Nima Tisdall.

Men når de to iværksættere skal mødes med investorer, blivet det ifølge Nima Tisdall bemærket, at hun er kvinde.

»Jeg stod i en situation, hvor jeg skulle ind og hente noget funding, og der fik jeg foreslået at tage en mand med. Det ville selvfølgelig gøre, at dem, der skal investere pengene ved, at de bliver brugt ordentligt. Det kom ikke fra et dårligt sted, men det var da nederen af få at vide,« siger hun.

GRAFIK

Andelen af kvindelige iværksættere falder

Når venturekapital-kagen skal fordeles blandt danske iværksættere, får virksomheder med kvinder i direktørstolen ifølge Danmarks Statistik en procent, mens mændene kan glæde sig over 98 procent. Nima Tisall og Christine Herbert synes, at tallene er nedslående.

»Det er skræmmende. Men vi må enten at blive en del af den ene procent eller sørge for, at det rykker sig. Sådan må det jo være,« siger Nima Tisdall og smiler til Christine Herbert, der trækker på skuldrene og tilføjer.

»Ja, jeg tager bukser på den dag, vi pitcher«.